Jesteś w: Strona główna » Biznes

Automaty vendingowe - czym są i dlaczego warto je mieć?

19.09.2019 10:46  Biznes
Automaty vendingowe - czym są i dlaczego warto je mieć?

Czym są automaty vendingowe?

Dystrybutory vendingowe to nic innego jak samosprzedające automaty spożywcze. Do najbardziej popularnych należą automaty z zimnymi i gorącymi napojami. Z biegiem lat, maszyny te stawały się coraz bardziej nowoczesne, a podawane przez nie produkty zyskały na jakości. 

Kolejną grupą tego typu urządzeń są automaty z produktami spożywczymi. Oprócz słonych i słodkich przekąsek serwują także zupy instant, świeże kanapki czy zdrową dietetyczną żywność. Produkty te są starannie wyselekcjonowane, a jakość nierzadko potwierdzona certyfikatami.

Automaty vendingowe (pgv.com.pl) to nowoczesne maszyny, zastępujące małe sklepiki i przyciągające klientów prostą i szybką obsługą. Wystarczy wybrać towar i za niego zapłacić - gotówką (banknotami i drobnymi), a w wypadku nowszych urządzeń także kartą płatniczą. Ich ogromnym atutem jest możliwość dokonywania zakupu 24 godziny na dobę, zarówno w dni robocze jak i w święta. 

 

Rodzaje dystrybutorów

Powyżej wspomniano już o podstawowym podziale automatów - na urządzenia serwujące napoje oraz maszyny sprzedające produkty spożywcze. W obrębie tych grup znajdują się różnego typu dystrybutory. 

  • Automaty z gorącymi napojami - oferujące klientom aromatyczną i smaczną kawę, herbatę, czekoladę, a nawet samą wodę czy mleko; korzystając z usług solidnej firmy można liczyć na napoje najwyższej klasy, przygotowane z produktów pochodzących od starannie wyselekcjonowanych dostawców. Zwykle tego typu urządzenia mają bogatą ofertę kaw: na bieżąco mielonych, rozpuszczalnych, zbożowych czy nawet smakowych.
  • Automaty z zimnymi napojami - sprzedające wodę gazowaną, niegazowaną, soki czy napoje gazowane, w butelkach plastikowych, szklanych, puszkach i kartonikach. Dzięki wyposażeniu w agregat chłodniczy stale utrzymują niską temperaturę, a zawarte w nich napoje przyjemnie orzeźwiają.
  • Dystrybutory wody - urządzenia zapewniające filtrowaną wodę pitną, ciepłą i zimną. W nowocześniejszych dystrybutorach można też uzyskać wodę gazowaną. 
  • Ekspresy do kawy - mogą mieć postać zarówno niewielkich, standardowych ekspresów domowych, jak i dużych automatów biurowych. Można w nich przygotować różne objętości napojów - mieszczące się w filiżance, dużym kubku, a nawet w dzbanku.
  • Automaty spożywcze - samoobsługowe i samosprzedające dystrybutory z różnego rodzaju przekąskami dla dzieci i dorosłych, pożywnymi daniami śniadaniowymi i obiadowymi oraz zimnymi napojami. Mogą zawierać produkty zarówno o długim terminie ważności jak i świeże, wymagające przechowywania w odpowiedniej temperaturze - np. kanapki czy soki naturalne.
  • Ściany vendingowe - zestawienie kilku automatów, bardzo praktyczne w budynkach, przez które przewija się wiele osób. Dzięki nim w jednym miejscu można zaopatrzyć się ciepły lub zimny napój oraz danie czy przekąskę. 


Maszyny vendingowe - gdzie nie może ich zabraknąć?

W miejscu pracy

Stały i nieograniczony dostęp do napojów i żywności podwyższa komfort pracy. Pracownik nie musi tracić przerwy na długie zakupy w sklepie, bądź wstawać wcześniej, by przygotować posiłek w domu. We wczesnych godzinach pracy filiżanka mocnej kawy może okazać się zbawienna. Natomiast herbata wypita w gronie współpracowników zacieśnia między nimi więzy i sprzyja miłej atmosferze. 

W szkole i na uczelni

Widok studentów z papierowymi kubkami z pokrywkami w dłoniach to codzienność miast uniwersyteckich. Z kolei młodzież szkolna coraz częściej kupuje zdrową certyfikowaną żywność, ponieważ placówki oświatowe postawiły sobie za cel walkę z niezdrowymi przekąskami i daniami typu fast food. W tego typu miejscach świetnie sprawdzają się ściany vendingowe.

Miejsca użyteczności publicznej

Urzędy, obiekty sportowe, ośrodki służby zdrowia oraz stacje benzynowe, dworce i lotniska to miejsca, przez które dziennie przewijają się setki, a niekiedy nawet tysiące osób. Długie kolejki, podróże czy wysiłek fizyczny wzmagają apetyt i pragnienie. W niektórych z tych lokalizacji, np. na lotnisku czy na siłowni, ludzie pojawiają się nawet we wczesnych godzinach porannych lub późno w nocy - kiedy wszystkie sklepy i bufety są zamknięte. Maszyny vendingowe postawione w takich miejscach okażą się być strzałem w dziesiątkę.

Dlaczego warto je mieć?

Automaty z napojami i żywnością są bardzo praktyczne - zaspokajają naturalne potrzeby każdego człowieka, a niekiedy go wręcz ratują - np. gdy w okolicy nie ma żadnego otwartego sklepu, a głód czy pragnienie wyraźnie dają o sobie znać. 
Zapotrzebowanie na pobudzającą kawę stale rośnie, zwłaszcza w miejscach pracy, gdzie niskie ciśnienie czy zmęczenie bardzo obija się na wydajności pracowników. Z kolei w chłodniejsze dni zbawienna może okazać się gorąca herbata. O wodzie i innych chłodnych napojach nie trzeba wspominać - jeśli ktoś nie zabrał ich ze sobą z domu, na pewno w ciągu dnia pracy lub nauki zaopatrzy się w co najmniej jedną butelkę. 

 

Wynajem automatów

Wynajem automatów do kawy czy innych dystrybutorów staje się coraz popularniejszy. Koszty zależne są od wielkości urządzenia i ilości oferowanych przez nie produktów. Te z kolei uwarunkowane są zapotrzebowaniem na określony asortyment w danym miejscu. Inne automaty sprawdzą się w małym przedsiębiorstwie, a inne w wielkiej korporacji czy na uczelni. Korzystając z usług profesjonalnych producentów, w razie awarii można liczyć też na serwis techniczny i wsparcie infolinii. Z kolei serwis operatorski zajmuje się regularnym czyszczeniem automatu, przeglądami i uzupełnianiem go o świeże produkty. 

Automat z napojami czy z przekąskami zawsze będzie na czasie. Przebywający godzinami poza domem ludzie niekiedy nie mają ochoty stać w długich kolejkach w sklepie lub krążyć po alejkach w poszukiwaniu wody czy kanapki. Dzięki automatom mogą szybko zaspokoić swoją potrzebę i uniknąć dodatkowych nerwów.


  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com


biznes