Jesteś w: Strona główna » Biznes

Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

02.12.2019 13:19  Biznes
Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

Zastanawiasz się, co jest niezbędne w lokalu gastronomicznym, by gotowanie, wydawanie potraw, jak i sprzątanie szło naprawdę sprawnie? Dowiedz się, co jest absolutnie podstawowym wyposażeniem kuchni gastronomicznej.

Kuchnia to miejsce, które spełnia naprawdę wiele funkcji, a jej odpowiednie wyposażenie to konieczność, by każdemu pracowało się lepiej. Gdy zadbasz o sprzęty, jak i wyposażenie możesz mieć pewność, że kucharze z łatwością przygotują potrawy, a także zadbają o to, by w miejscu pracy panował ład i porządek. Czego nie powinno zabraknąć? 

Piece do zadań specjalnych 


Warto zastanowić się nad kupieniem pieca konwekcyjno-parowego. To rozwiązanie ułatwiające obsługiwanie wielu gości jednocześnie. Tym samym sprawdza się przy zapewnieniu posiłków dla dużych imprez. Jeśli w swojej restauracji organizujesz między innymi spotkania firmowe, czy inne większe imprezy okolicznościowe, to warto zastanowić się nad piecami konwekcyjno-parowymi. Przydadzą się do pieczenia, blanszowania, a także gotowania na parze.

Roboty kuchenne

 

To jeden z tych elementów kuchni, o którym często się nie myśli, a właśnie on wpływa na całokształt, jak i czas wykonywania określonych czynności. Roboty kuchenne sprawiają, że wszystko przebiega szybciej i sprawniej, dlatego dobrze zakupić zawczasu odpowiedni sprzęt, który będzie dostosowany do ilości żywności przetwarzanej w kuchniach gastronomicznych.

Zmywarki gastronomiczne

 

Im więcej klientów, tym zmywanie staje się prawdziwym problemem. To naprawdę czasochłonne i angażujące zadanie, a wcale takie być nie musi! Dobrze, gdy zmywarki gastronomiczne od razu stają się częścią wyposażenia. Dzięki nim łatwiej będzie zapanować nad wydawaniem potraw, jak i myciem brudnych naczyń. Nie musisz w tym przypadku zatrudniać osób, które miałyby się tym zajmować. Co więcej, zmywarki gastronomiczne są rozwiązaniem oszczędniejszym: pod względem czasu, pieniędzy, jak i zużycia wody.

Szafy chłodnicze


W zależności od ilości i rodzaju wydawanego jedzenia dobrze jest zastanowić się nad szafami chłodniczymi. Inwestowanie w urządzenia „domowe”, a nie przemysłowe może być strzałem w kolano, bo odpowiednie przechowywanie żywności to podstawa działającej kuchni. Szafy chłodnicze dostępne są w różnych wariantach- takie, które głównie chłodzą, oraz te, które mrożą.

Pakowarki próżniowe


Te umożliwiają zapakowanie posiłku tak, by umożliwić jego dłuższe przechowywanie. Przy użyciu pakowarki próżniowej możesz zapakować posiłek dla osób, które nie były w stanie dokończyć dania, bądź zapakować coś z myślą o dłuższym przechowywaniu.

Meble ze stali nierdzewnej

 

Po zakupieniu odpowiednich sprzętów czas przejść do umeblowania kuchni. To, jakie meble wybierzesz, ma wpływ na pracę w całej kuchni. Zdecyduj się na proste meble ze stali nierdzewnej, które są estetyczne i odporne na przypadkowe uszkodzenia. Co niezwykle istotne — meble te nie rdzewieją, a o rdzę w kuchni wbrew pozorom bardzo łatwo. 

Na stół ze stali nierdzewnej bez obaw położyć np. świeżo umyte, mokre warzywa, a obok przygotowywać składniki do innych dań. Taki mebel jest odporny na wiele czynników, które innym, tanim i niedopasowanym do kuchni gastronomicznej elementom wyposażenia mogłyby szkodzić. Prócz stołu ważnym elementem wyposażenia są także szafki do przechowywania. Te również powinny być ze stali nierdzewnej. 

Warto dokładnie przemyśleć wyposażenie kuchni gastronomicznej. To, jaki sprzęt do niej wybierzesz, wpłynie na komfort pracy wszystkich zatrudnionych, a także na jakość i szybkość przygotowywanych posiłków.


Obejrzyj koniecznie materiały wideo od inwestorzy.tv:
 
Czy branża targowa ma się dobrze | TWÓJ BIZNES #3   Compliance OKIEM PRAWNIKA
 

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com


Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes