Jesteś w: Strona główna » Biznes » Firma

Odpowiednie wyposażenie pizzerii - część gastronomicznego sukcesu

07.04.2015 11:28  Firma
O powodzeniu w prowadzeniu własnego biznesu napisano już wiele. Trzeba umieć zarządzać zespołem, mieć odpowiednią koncepcję i alternatywę, gdyby nagle coś zaczęło się psuć.

Jednak oprócz planu działania i ekipy z doświadczeniem potrzebny jest sprzęt, który nie tylko będzie w atrakcyjnej cenie. Ten sprzęt musi również na siebie zarabiać. A ile trzeba wydać i czym się kierować przy wyborze? Sprawdź zestawienie przygotowane na podstawie serwisu MultiGastro.pl.

Wyposażenie kuchni w pizzerii można podzielić na sześć istotnych elementów. Nie zawsze cena istotne znaczenie. Często na pierwszy plan wysuwa się jakość oraz rozmiar konkretnego urządzenia:

1. Piec – najważniejszy, ale nie jedyny sprzęt w kuchni pizzerii. Cena dobrego pieca waha się między kwotą od 2000 do nawet 12 000 złotych. Wszystko zależy od budżetu, jaki możemy przeznaczyć na wyposażenie. Przykładowy model pieca Resto Quality z linii Start pomieści cztery duże pizzę o średnicy 32 centymetrów. To piec jednokomorowy, wykonany ze stali nierdzewnej. Stan pizzy możemy kontrolować przez duże okienko. W standardowym wyposażeniu znajduje się termometr oraz podwójny termostat, którym możemy regulować temperaturę grzałek w dolnej i górnej części pieca. Takie urządzenie będzie kosztować nas ponad 2700 złotych netto. Jeżeli zależy nam na najlepszej jakości pizzy niestety kwota jaką trzeba przeznaczyć na piec znacznie wzrośnie ponieważ musimy zainwestować w piec gazowy koniecznie z niezależnym sterowaniem górnej i dolnej części komory. Koszt takiego pieca zaczyna się od 9000 złotych netto. Warto pamiętać że piec do pizzy gazowy jest droższy w zakupie, ale koszty jego eksploatacji mogą być o 50% mniejsze niż w piecach elektrycznych.

2. Przybory do pizzy – to zdecydowanie łatwiejszy i tańszy zakup w porównaniu z piecem. W wyposażeniu kuchni przedmiotem „must have” jest blacha lub siatka przeznaczona do pieczenia pizzy. Za blachę o średnicy 200 mm zapłacisz około 8 złotych za sztukę. Do niezbędnego wyposażenia należy wliczyć też radełko z prostym ostrzem do cięcia pizzy – koszt 7,65 zł netto na stronie muligastro.pl

Do listy warto dopisać jeszcze pojemnik na ciasto. Pojemniki na gotowe ciasto usprawniają pracę oraz gwarantują zachowanie odpowiedniej czystości. Zazwyczaj wykonane z wytrzymałego polipropylenu do którego nie przywiera ciasto na pizze. Te dostępne w sklepie muligastro mają standardowy wymiar 600x400. Cena dobrego pojemnika zaczyna się od kwoty 63 złotych. Krojenie ułatwi nam deska o wysokości 18 milimetrów, która posiada specjalne zagłębienia, dzięki temu położona na niej pizza będzie podzielona na sześć równych kawałków. Za deskę wykonaną z drewna bukowego zapłacimy 45 złotych.

Na koniec jeszcze dwa istotne elementy, które znacznie ułatwiają pracę. Pierwszym nich jest aluminiowa łopata do wyciągania pizzy z gorącego pieca. Koszt zależy jest od wybranego przez nas rozmiaru. Ceny zaczynają się od 80 złotych. W wyposażeniu powinna znaleźć się też szczotka do czyszczenia pieca. Ta wykonana z mosiężnego drutu, ze stalowym skrobakiem wyniesie nas 99 złotych netto za sztukę.

3. Mikser spiralny – tutaj podobnie jak przy wyborze pieca mamy spory przedział cenowy. A koszt rośnie wraz z jakością wykonania oraz przeznaczenia sprzętu. Modele dostępne w sklepie Multi Gastro zaczynają się od 1900, a kończą na prawie 8 tysiącach PLN. Taki mikser niezbędny jest do tworzenia ciasta nie tylko na pizzę, ale również pierogi. Model Resto Quality 10 l pozwala na włożenie maksymalnie 6 kilogramów ciasta. Środek został wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo go wymyć. Przy wyborze sprzętu kierujmy się też bezpieczeństwem. Mowa tutaj między innymi o kontrolce pracy i czujniku otwarcia pokrywy naczynia, dzięki czemu wykluczone jest ryzyko zranienia się podczas działania urządzenia. Koszt model miksera Model Resto Quality 10l to niecałe 2 900 złotych netto.

4. Stół chłodniczy – w tym przypadku kupno konkretnego stołu podyktowane jest wielkością lokalu i to głównie jest powód decydujący przy zakupie. Właściciele mniejszych obiektów wybierają do swoich pomieszczeń stół dwudrzwiowe z wycięciem na pojemniki. Przykładem w tej sytuacji może być stół Redfox SP -902, który wpasuje się do małych lokali, które nie mają miejsca na duży stół z nadstawką. Zajmuje mało miejsca, ale posiada duży granitowy blat i wspomniane już wycięcie na pojemniki, w których umieszczane są składniki. Dzięki temu na stole przygotujemy pizzę o średnicy do 50 centymetrów.

Decydując się na wybór stołu pamiętajmy, by posiadały one funkcje automatycznego odmrażania oraz były wyposażone w wewnętrzne wentylatory – podobnie jak opisywany model SP – 902. Za stół zapłacimy około 2 400 złotych netto.

5. Wałkowarki – ułatwiają pracę, dzięki formowaniu ciężkiego ciasta – na pizzę, pierogi oraz pieczywo. Cena zależna jest od modelu i regulacji grubości. Możemy zdecydować się na wałkowarkę o regulacji grubości od 2 do 6 mm. Posiada ona dwie pary teflonowych wałków, które wałkując ciasto nie zmieniają jego wartości. Ceny urządzeń rozpoczynają się od 1 999 złotych netto.

6. Na koniec element, który jest szczególnie ważny, gdy mamy w ofercie dowóz do klienta. Niezbędna będzie torba do pizzy, która przede wszystkim musi trzymać ciepło oraz być odporna na zniszczenia. Stojąc przed wyborem konkretnego modelu zwróć uwagę na wielkość. Standardowa wielkość torby to taka, do której zmieszczą się cztery pizze o średnicy 40 centymetrów. Ceny takiej torby to kwota od 60 złotych netto wzwyż. Są dostępne też mniejsze (i zarazem tańsze), ale to ten rodzaj jest najczęściej wybierany przez klientów.

Podsumowując: Decydując się na wyposażenie swojej pizzerii według wzoru podanego w artykule potrzebujemy co najmniej 10 tysięcy złotych. Największy wydatek to oczywiście piec, stół oraz mikser. Potem pozostaje kupno wałkowarki oraz dodatków, które są tańsze, ale równie istotne. Przy wyborze urządzeń najlepszym rozwiązaniem jest zwrócenie się do firmy takiej jak Multi Gastro, która ze względu na swoje duże doświadczenie w wyposażeniu obiektów gastronomicznym pomoże wybrać urządzenia, które będą najlepiej odpowiadać naszym wymaganiom.

Pamiętajmy, że sam sprzęt nie gwarantuje sukcesu. Ważna jest też odpowiednia lokalizacja, reklama oraz – co najważniejsze – umiejętności ludzi prowadzących ten biznes. Powodzenia!




  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

   → Zobacz wszystkie

Najnowsze

Dodaj komentarz

biznes