Jesteś w: Strona główna » Biznes » Gospodarka

Import whisky single malt wzrósł o 35,1% ilościowo, 32% wartościowo w I półr.

12.10.2018 11:46  Gospodarka
Import whisky single malt wzrósł o 35,1% ilościowo, 32% wartościowo w I półr. Import whisky single malt, czyli lepszej gatunkowo wzrósł w Polsce w I poł. 2018 r. o 35,09% w ujęciu ilościowym i o 32,01% w ujęciu wartościowym, poinformował organizator rozpoczynającego się w piątek festiwalu Whisky Live Warsaw Jarosław Bussa. Jego zdaniem, istnieje jeszcze bardzo duży potencjał wzrostu, ponieważ w zestawieniu globalnym Polska zajmuje dopiero 15. miejsce z importem na poziomie 814 tys. kartonów.

"W tym samym okresie import podstawowej whisky blendowanej spadł odpowiednio o 10% i 1,29%, co oznacza, że polscy konsumenci systematycznie się edukują i coraz chętniej sięgają po trunki z tzw. wyższej półki. Cena przestała być kluczowym kryterium wyboru whisky" - powiedział Bussa na konferencji prasowej.

Organizatorzy Whisky Live Warsaw podkreślają, że na tle innych alkoholi spożycie whisky jest całkiem wysokie i w 2017 r. wyniosło ok. 10% całej konsumpcji alkoholu wysokoprocentowego, choć wódka nadal stanowi blisko 80%. Prognozy dla whisky są jednak pozytywne.

"Analizy dla polskiego rynku wskazują, że udział whisky wzrośnie do ok. 14% w roku 2022, a odbędzie się to kosztem wódki - spadek do 75%. W ujęciu ilościowym będzie to skok do ok. 4,5 mln kartonów" - wyliczył Bossa.

Boom na ten gatunek alkoholu sprzyja nie tylko importerom, ale zachęca rodzimych importerów i koneserów do zainwestowania w produkcję. Przykładem jest powstająca w okolicach Wrocławia destylarnia Wolf&Oak. Start projektu jest planowany na połowę przyszłego roku.

"Destylarnia ma docelowo produkować ok. 130 tys. litrów czystego etanolu, co przełoży się na ok. 100 tys. butelek whisky i będziemy starali się poszukać tradycyjnych polskich smaków na bazie żyta i dębu. W 2024 r. planujemy otwarcie kolejnej, która wyspecjalizuje się w oryginalnych smakach torfowych, a w 2029 r. powstanie trzecia, produkująca już tradycyjną single malt" - zapowiedział jeden z uczestników Festiwalu, prezes Wolf Distillery Michał Płucisz.

Whisky Live Warsaw odbędzie się 12-13 października br. w nowej lokalizacji - Centrum Praskim Koneser w Warszawie. Podczas tegorocznej edycji pojawi się szerokie grono wystawców, prezentujących głównie whisky, ale również rum, wódki, koniaki, giny oraz likiery na bazie whisky. Łącznie w ofercie festiwalowej znajdzie się kilkaset gatunków alkoholi z kilkunastu krajów.

Po raz kolejny profesjonalne jury wybierze najlepszą whisky festiwalową w ramach konkursu Warsaw Whiskies Awards. Swojego wyboru dokonają również uczestnicy - poza najpopularniejszą whisky wskażą również "odkrycie festiwalowe".

ISBnews jest partnerem medialnym wydarzenia.

ISBnews

 

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes