Jesteś w: Strona główna » Biznes » Gospodarka

Minister Finansów wyjaśnił, jaką stawkę VAT stosować dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne

29.06.2016 14:01  Gospodarka
W dniu 24 czerwca 2016 r. Minister Finansów wydał interpretację ogólną nr PT1.050.3.2016.156, w której odniósł się do przepisów dotyczących podatku VAT regulujących stawkę podatku od towarów i usług, jaka jest właściwa dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne.

W opinii Ministra, posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką podatku na podstawie § 3 ust. 1 pkt. 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%.

Jak wyjaśnił Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r., dla uznania, czy dana czynność będzie zaliczona do klasy „PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania” czy do działu „PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem” istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Tym samym, zdaniem Ministra, na sposób opodatkowania tych produktów (wysokość stawki podatku) nie ma wpływu to, czy w świetle orzecznictwa TSUE ich sprzedaż na terytorium kraju będzie traktowana jako świadczenie usług, czy też jako dostawa towarów.

Jednocześnie Minister zauważył, że zatytułowanie w załączniku do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych w sprawie stawek VAT grupy towarów/usług objętych stawką obniżoną jako: „III Usługi” nie oznacza, że ze stawki obniżonej nie może korzystać sprzedaż posiłków i dań klasyfikowanych na gruncie orzecznictwa TSUE jako dostawa towarów.


Beata Złotek, Inventage Polska Sp. z o.o.


  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com


Komentarze

   → Zobacz wszystkie

Najnowsze

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes