Jesteś w: Strona główna » Biznes » Prawo

13.04.2018 01:32  Prawo
Min. E. Rafalska przedstawi dziś stanowisko w sprawie propozycji zmian w prawie pracy Dziś poznamy stanowisko minister rodziny, pracy i polityki społecznej w sprawie propozycji zmian w prawie pracy.
Komisja Kodyfikacyjna Prawa Pracy przygotowała i przekazała minister Elżbiecie Rafalskiej dwa projekty - Kodeks pracy i Kodeks zbiorowego prawa pracy. Oba projekty są owocem 18-miesięcznej pracy Komisji, która powołana została 15 września 2016 roku przez ówczesną premier Beatę Szydło.

Propozycje przewidują między innymi stosowanie kilku rodzajów umów o pracę - wyjaśniał przewodniczący Komisji wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Marcin Zieleniecki. Są to umowy o pracę sezonową, umowy o pracę dorywczą czy umowy o pracę tak zwaną "nieetatową". Poza tym, niezależnie od stażu, każdy miałby do wykorzystania 26 dni urlopu.

Oba projekty zostały przyjęte stosunkiem głosów 10 do 3, jeden z członków był nieobecny. Przeciwko były NSZZ Solidarność, OPZZ oraz Pracodawcy RP.

Przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda mówił, że propozycje Komisji są nie do zaakceptowania, gdyż są anty pracownicze i jeśli zostałyby przyjęte, to związkowcy Solidarności wyszliby na ulicę.

Negatywnie propozycje Komisji oceniło również OPZZ. Zdaniem związku, część zaproponowanych tam rozwiązań jest wyjątkowo nieczytelna i skomplikowana.

Zdaniem ekspertów, obowiązujący obecnie kodeks pracy wymaga zmian, gdyż jest przestarzały, skomplikowany i zupełnie nie przystaje do współczesnych realiów rynku pracy. Powstał w 1974 roku i był wielokrotnie modyfikowany.

IAR

Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com