Jesteś w: Strona główna » Biznes » Gospodarka » Rolnictwo

Eksport drobiu przekroczył milion ton

16.03.2017 17:15  Rolnictwo
Eksport drobiu przekroczył milion ton Eksport drobiu z Polski po raz pierwszy przekroczył milion ton. Na rynku unijnym jesteśmy potentatem nie tylko w handlu, ale i w produkcji tego rodzaju mięsa. W ubiegłym roku zwiększyła się ona o ponad 20 procent.

Szef Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak zauważa, że te wzrosty są skutkiem efektywnego korzystania z rynków unijnych. To kraje Wspólnoty są dziś podstawowym odbiorcą polskiego mięsa. "Od 2004 roku do teraz niemal potroiliśmy swoją produkcję" - mówi Łukasz Dominiak. "Stało się tak, bo rósł popyt na drób i w kraju i poza granicami Polski.

Umiejętnie korzystaliśmy także z unijnych subsydiów. Zarówno producenci jak i przetwórcy stali się mocnymi podmiotami na skalę międzynarodową" - podkreśla szef Krajowej Rady Drobiarstwa. Dodaje, że "teraz prawie 80 procent naszego eksportu trafia do wymagających konsumentów niemieckich, francuskich, brytyjskich czy czeskich".

Na dobre wyniki nie wpłynęła i nie powinna znacząco wpływać ptasia grypa - mówi Michał Koleśnikow z banku BGŻ BNP Paribas. Wskazuje, że utrudnia ona handel głównie z krajami dalekiej Azji. "Na szczęście dla nas w większości ważnych krajów pozaunijnych nie nałożono barier eksportowych na cały kraj, a jedynie poszczególne obszary, gdzie grypa wystąpiła" - zauważa ekspert.

"Dlatego nadal wysyłamy polski drób do Hongkongu czy na Ukrainę. Inaczej jest niestety z perspektywicznymi rynkami RPA czy Chin, gdzie obowiązuje całkowity zakaz" - powiedział Michał Koleśnikow.

Mimo ubiegłorocznych spadków cen drobiu, wartość eksportu tego mięsa z Polski wyniosła miliard 800 milionów euro.

IAR

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz

biznes