Eksport wieprzowiny i przetworów wzrósł o 3% r/r w okresie I-XI 2018 r.

22.01.2019 12:04  Rolnictwo
Eksport wieprzowiny i przetworów wzrósł o 3% r/r w okresie I-XI 2018 r. Z Polski w okresie styczeń - listopad 2018 r. wyeksportowano 753 tys. ton produktów wieprzowych, o 3% więcej niż przed rokiem. Eksport mięsa, stanowiącego 61% udziału w eksporcie, zwiększył się o 4% (o 5% w wadze produktu), a o 1% zmniejszył się wywóz przetworów wieprzowych, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

"Mięso eksportowano głównie do krajów UE (71% udziału), m.in. do Niemiec (14% - 66 tys. ton), Włoch (13% - 59 tys. ton) i na Słowację (7% - 32 tys. ton), a wśród krajów spoza UE największymi odbiorcami były Stany Zjednoczone (12% - 56 tys. ton), Hongkong (4% - 18 tys. ton) i Wietnam (3% - 13 tys. ton)" - czytamy w komunikacie.

Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniosły 1,5 mld euro i były o 6% mniejsze w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r. Spadek wartości eksportu był wynikiem niższych niż w 2017 r. cen produktów wieprzowych na rynku światowym, podano także.

Import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski w okresie jedenastu miesięcy 2018 r. zwiększył się o 7,5% w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r. i wyniósł 902 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Największy udział w strukturze asortymentowej importu miało mięso (78%) oraz żywiec (19%), których przywieziono odpowiednio o 8% i 6% więcej. Od stycznia do listopada 2018 r. do kraju zaimportowano 6,9 mln sztuk trzody chlewnej, w tym prosiąt i warchlaków - 6,2 mln sztuk. Wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych wyniosły 1,7 mld euro i były o 7% mniejsze niż przed rokiem, podsumowano.

ISBnews

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes