Jesteś w: Strona główna » Biznes » Gospodarka » Rolnictwo

UOKiK: jakość masła nie uległa pogorszeniu

11.12.2017 14:48  Rolnictwo
UOKiK: jakość masła nie uległa pogorszeniu Producenci masła nie fałszują produktów tłuszczami roślinnymi. Tak wynika z kontroli, przeprowadzonej przez Urząd Kontroli Konkurencji i Konsumentów.

Prezes UOKiKu Marek Niechciał podkreśla, że zawartość tłuszczu zwierzęcego w maśle musi wynosić przynajmniej 80 procent: Dodał, że po wzroście cen masła pojawiła się pokusa pogorszenia jego jakości, co umożliwiłoby konkurowanie niższą ceną. Prezes Urzędu powiedział jednak, że wyniki kontroli nie potwierdziły tych obaw.

Marek Niechciał dodał, że wzrost cen masła wynika z trendów na rynku światowym w handlu tym towarem. To między innymi wzrost spożycia w Stanach Zjednoczonych i spadek produkcji w Australii i Nowej Zelandii, które należą do największych producentów masła na świecie.

Eksperci UOKiKu podkreślają, że kupując masło warto sprawdzać jego cenę za kilogram. Część klientów w poszukiwaniu tańszego produktu kupuje bowiem mniejsze kostki masła, na przykład o wadze 170 gramów.

IAR



  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes