Wartość eksportu produktów mlecznych wzrosła r/r w I-XI 2018 r.

22.01.2019 12:46  Rolnictwo
Wartość eksportu produktów mlecznych wzrosła r/r w I-XI 2018 r. Przychody branży mleczarskiej z wywozu produktów mlecznych utrzymały się w 2018 r. na poziomie wyższym niż w rekordowym 2017 r. W okresie styczeń - listopad 2018 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mlecznych osiągnęła poziom 2,1 mld euro, o 2,5% wyższy niż w porównywalnym okresie 2017 r., podało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), powołując się na dane Ministerstwa Finansów.

Jednocześnie wydatki na zakup tego asortymentu były nieznacznie (0,2%) niższe od notowanych przed rokiem i wyniosły 0,9 mld euro. W efekcie dodatnie saldo handlu zagranicznego artykułami mleczarskimi wyniosło 1,2 mld euro i było o 5% większe niż w okresie jedenastu miesięcy 2017 r., podano.

"W okresie styczeń - listopad 2018 r. w największym stopniu wzrósł wolumen eksportu odtłuszczonego mleka w proszku, masła oraz lodów. W analizowanym okresie z Polski wyeksportowano 123 tys. ton OMP, o 45% więcej niż w okresie jedenastu miesięcy 2017 r. Masła i tłuszczów mlecznych wywieziono 64 tys. ton, a lodów - 70 tys. ton, odpowiednio o 12% i 14% więcej. Wywóz serów i twarogów ukształtował się na poziomie 241 tys. ton, o 6% wyższym.

W eksporcie tej grupy asortymentowej dominują sery podpuszczkowe dojrzewające - 151 tys. ton (wzrost o 8% w relacji r/r). Na rynkach zagranicznych ulokowano także 91 tys. ton serów niedojrzewających, o 3% więcej. Eksport jogurtów i napojów fermentowanych wzrósł o 5,5%, do 98 tys. ton. Eksport mleka płynnego i śmietany był o 2% większy i wyniósł 623 tys. ton. Ograniczono natomiast wywóz serwatki - o 0,2%, do 202 tys. ton, kazeiny - o 26%, do 2,8 tys. ton oraz PMP - o 28%, do 12,5 tys. ton" - czytamy w raporcie.

Import produktów mlecznych, pomimo stopniowego wzrostu, stanowi uzupełnienie podaży krajowej. W okresie jedenastu miesięcy 2018 r. w największym stopniu zwiększono przywóz lodów - o 20%, do 26 tys. ton, kazeiny - o 16%, do 9 tys. ton oraz mleka płynnego i śmietany - o 8%, do 208 tys. ton. Po około 7% wzrósł przywóz OMP i serów niedojrzewających, w obu przypadkach do 34 tys. ton. Serwatki zaimportowano 88 tys. ton , o 4% więcej. Import masła i tłuszczów mlecznych był większy niż przed rokiem o 2% i wyniósł 19 tys. ton, a jogurtów i napojów fermentowanych - o 1% większy, 68 tys. ton. Ograniczono natomiast przywóz serów dojrzewających - o 7%, do 51 tys. ton oraz PMP - o 6%, do 11 tys. ton, podsumowano.

ISBnews

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

biznes