Wzrosty cen zbóż, mleka, drobiu i trzody chlewnej wyhamują w 2023 roku, szacują analitycy PKO Banku Polskiego.
„Oczekujemy, że w II poł. 2022 przeciętna cena skupu pszenicy ukształtuje się na poziomie wyższym o 42-50% r/r (podobnie jak prognozowaliśmy w II kw. 2022). Dynamika cen skupu zbóż będzie prawdopodobnie stopniowo wyhamowywać w kolejnych miesiącach i średnio w I poł. 2023 wyniesie od -5% r/r do +14% r/r. Spadki cen w relacji rocznej nie są wykluczone pod koniec sezonu – trudno będzie cenom przebić poziom wywindowany powojennym szokiem w II kw. 22. W kierunku spadków oddziaływać będzie prawdopodobne złagodzenie presji cenowej na rynku pozostałych surowców, związane m.in. ze zwiększonym prawdopodobieństwem recesji” – czytamy w analizie sektorowej „Agro Nawigator 3/2022”.
Zwiększone ryzyko recesji i spadek dochodów rozporządzalnych konsumentów w warunkach wysokiej inflacji mogą oddziaływać w kierunku spadku spożycia produktów mleczarskich, głównie serów, podano także.
W przypadku drobiu bank oczekuje, że w I poł. 2023 r. dynamika cen skupu drobiu – wg GUS – może ukształtować się na poziomie 1-7% r/r po wzrostach o 44-46% r/r w II poł. 2022. Niewykluczone są nawet spadki w relacji rocznej w II kw. 2023 r., podkreślili analitycy.
„Ceny pasz będą głównym wyznacznikiem tempa wzrostów cen żywca. Z jednej strony, wysokie ceny drobiu, wysoki poziom inflacji i możliwa recesja będą negatywnie oddziaływać na zakupy, z drugiej strony wzrost cen mięsa wieprzowego oraz wysokie ceny wołowiny mogą skutecznie ograniczać spadek popytu” – czytamy dalej.
Wysoki poziom cen trzody chlewnej utrzyma się co najmniej do połowy 2023 r., podał bank.
„Czynnikiem hamującym wzrosty będą narastające bariery popytowe związane z ryzykiem recesji i spadkiem dochodów rozporządzalnych konsumentów (wysoka inflacja). Oczekujemy, że przeciętna cena trzody chlewnej w I poł. 2023 będzie wyższa o 20-30% r/r wobec wzrostu o 63-67% r/r w II po 2022 i +41-43% w całym 2022” – czytamy w raporcie.
Bank podał, że z danych PONT Info, wynika, iż w II kw. 2022 koszty zużycia energii w przetwórstwie spożywczym (firmy o zatr. 50 os. i więcej) zwiększyły się o 87% r/r wskutek wzrostu notowań cen energii elektrycznej i cen gazu.
„Zwiększone prawdopodobieństwo recesji i tym samym ryzyko spadku dochodów rozporządzalnych konsumentów mogą jednak utrudnić przerzucanie wysokich kosztów energii na odbiorców finalnych. Dotychczas przetwórcom udawało się to skutecznie. Z danych PONT Info wynika, że w I kw. 2022 i II kw. 2022 wyniki finansowe branży spożywczej, mimo wzrostu kosztów odpowiednio o 24% i 49% r/r zwiększyły się o 34% i 69% r/r” – czytamy w analizie.
Źródło: ISBnews