Spożycie wieprzowiny może obniżyć się krótkookresowo o 5% r/r, wołowiny – o 4%, a drobiu – o 2% w br. w Polsce, przy podobnym trendzie występującym w całej Unii Europejskiej, podał Bank Pekao. W ujęciu długookresowym, w ciągu najbliższej dekady łączna unijna konsumpcja mięsa obniży się o 2% względem średniej z lat 2019-2021.
„Jak wskazują prognozy dla rynku krajowego, w 2022 roku należy liczyć się ze spadkiem krajowej konsumpcji mięsa per capita. Bilansowe spożycie wieprzowiny może obniżyć się o 5% r/r, wołowiny o 4%, zaś drobiu o 2%” – czytamy w raporcie „Branża paszowa i mięsna. Przedsiębiorstwa w obliczu dynamicznych zmian otoczenia gospodarczego”.
Spadek spożycia mięsa przewidywany jest również na rynku unijnym.
„Spożycie wieprzowiny w br. ma być niższe o 3% oraz o kolejne 0,3% w 2023 r. Konsumpcja wołowiny i drobiu pozostanie stabilna w br., ale ma się obniżyć rok później” – napisano w raporcie.
Bank wskazał, że żywność jest jednym z czynników napędzających ogólny wzrost cen w br.
„Co istotne, wszystkie 3 główne kategorie mięsa surowego drożały szybciej niż średnia dla żywności, co czyni je bardziej narażonymi na ewentualne zmiany w popycie. Przewidywane spowolnienie gospodarcze może wzmacniać przesunięcia popytu w kierunku produktów tańszych” – czytamy dalej.
W ciągu najbliższych 10 lat w UE przewiduje się spadek spożycia wieprzowiny (o 5%) oraz wołowiny (o 7%), podano także.
„W trendzie wzrostowym ma pozostać konsumpcja drobiu, choć jej dynamika będzie niższa niż w poprzednich 10 latach (średnioroczny wzrost 0,5% vs. 2%). W tym samym okresie globalna konsumpcja mięsa ma się zwiększyć o 15%. Za dekadę spożycie drobiu ma być wyższe o 18%, wieprzowiny o 17%, zaś wołowiny o 8%. Spożycie będzie rosło jednak głównie poza Europą. Za 65% przyrostu ma odpowiadać Azja. Istotnymi ośrodkami generującymi wzrost popytu na mięso mają być też Ameryka Południowa oraz Afryka, z 13% udziałami” – czytamy w raporcie.
Utrzymanie rozwoju przy ww. uwarunkowaniach będzie wymagało od branży mięsnej zwiększenia aktywności na dalekich rynkach, podkreślił bank.
Żywność jest jednym z czynników napędzających ogólny wzrost cen w br. W 2022 roku odnotowano silny wzrost krajowych cen detalicznych żywności. W październiku wskaźnik wzrostu cen r/r dla całej kategorii żywności wyniósł 122,8 pkt, zaś w całym okresie styczeń-październik ukształtował się na poziomie 114,6 pkt, podano także.
Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) inflacja konsumencka w październiku CPI wyniosła 17,9% r/r.
Źródło: ISBnews