dr Gerard uruchomi cztery nowe linie produkcyjne w zakładach w Radzyniu i Międzyrzecu Podlaskim – poczynając od III kw. 2024 r. – dzięki czemu zwiększy produkcję wafli, rurek i draży i w związku z tym chce zatrudnić 260 osób, podała spółka. Produkcja docelowo zwiększy się o kilka tysięcy ton ciastek rocznie, podano.
„Dzięki nowym liniom zwiększymy produkcję wafli, rurek i draży. Będziemy również produkować wyroby Adam Foods, zgodnie z recepturami naszego hiszpańskiego właściciela. Zakładamy, że produkcja docelowo zwiększy się o kilka tysięcy ton ciastek rocznie. Nowe linie produkcyjne będą oddawane do użytku etapami. Pierwsze z nich rozpoczną pracę już w III kwartale 2024 r., a ostatnie prace powinny zakończyć się w I kwartale 2025 r. W związku z tym niezwłocznie potrzebujemy zwiększyć nasze zatrudnienie” – powiedział prezes Jarosław Zawadzki, cytowany w komunikacie.
Do zakładu w Radzyniu Podlaskim dr Gerard spółka zatrudni około 60 osób, a do zakładu w Międzyrzecu Podlaskim około 200. Firma poszukuje operatorów maszyn cukierniczych, maszyn pakujących, czekoladowych, ciastowych, pracowników produkcji i pracowników liniowych. Na koniec czerwca 2024 r. w firmie dr Gerard zatrudnionych było prawie 1 130 osób, wskazano w materiale.
W październiku ub.r. spółka inoformowała, że Adam Foods Biscuit Group sfinalizował przejęcie dr Gerard od funduszu inwestycyjnego Bridgepoint, a celem jest zbudowanie ogólnoeuropejskiej grupy produkującej ciastka, z dużym potencjałem produkcyjnym i innowacyjnym, podkreślono także.
dr Gerard to jeden z największych producentów ciastek i wafli w Polsce i w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Gama produktów spółki obejmuje ponad 200 pozycji, m.in. wafle w czekoladzie, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą czy pierniki. Produkcja firmy zlokalizowana jest w dwóch zakładach – w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Poza sprzedażą krajową, produkty dr Gerard są eksportowane do prawie 50 krajów. Spółka posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech. Sprzedaż dr Gerard za 2023 r. przekroczyła 500 mln zł. Właścicielem dr Gerard jest hiszpańska firma Adam Foods, specjalizująca się w produkcji ciastek, pasztetów, miodu, ciast, bulionów i chleba.
Źródło: ISBnews