Inflacja w grudniu br. może dojść do poziomu 4-5%, a ceny w sklepach mogą nieco wyjść poza ten obszar, szacują autorzy raportu UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito. Jednocześnie eksperci ostrzegają, że w czasie wakacji sklepy mogą przerzucić całość odmrożonego w kwietniu podatku VAT na swoich klientów.
W opinii Anny Semmerling z Uniwersytetu WSB Merito w wyniku likwidacji w kwietniu obniżonej stawki VAT na żywność i w efekcie wzrostu pensji minimalnej w lipcu w kolejnych miesiącach można spodziewać się ponownej podwyżki cen. Może ona wynieść ok. 5% r/r.
„Nie byłby to ani wysoki, ani niski wzrost. Jeśli faktycznie utrzymałby się na ww. poziomie, to by pokazywało, że cały czas nie osiągnęliśmy poziomu stabilności cen” – podkreśla Semmerling, cytowana w komunikacie.
Do tego analitycy z UCE Research dodają, że ceny w sklepach mogą nawet nieco wyjść poza ww. poziom. Zauważają, że przez intensywną walkę między dyskontami w kolejnych miesiącach po odmrożeniu VAT-u ceny powinny wolniej wracać do właściwego stanu. Niemniej podwyżki o obecną stawkę ww. podatku są nieuniknione.
„Agresywna konkurencja cenowa, z jaką mamy do czynienia na rynku sprzedaży detalicznej, rzeczywiście ma wpływ na poziom i tempo wzrostu cen. Musimy jednak pamiętać, że wcześniej czy później sklepy będą chciały osiągnąć określony pułap zyskowności i przerzucą całość podatku VAT na swoich klientów. Wydaje się, że okres wakacyjny może być do tego idealnym momentem” – dodał Artur Fiks z Uniwersytetu WSB Merito.
Podsumowując, analitycy z UCE Research twierdzą, że utrzymujący się trend wzrostowy większości kategorii może wskazywać na to, iż retailerzy obecnie w ogóle nie myślą o obniżkach, tylko raczej – o podnoszeniu cen. I faktycznie ten proces może się dynamiczniej zacząć rozwijać właśnie w czasie wakacji, ze wskazaniem na sierpień. Drugiego „większego sortu” podwyżek będzie można się spodziewać dopiero przed grudniowymi świętami, o ile oczywiście na rynku pomiędzy tymi okresami nie wydarzy się nic gwałtownego, co mogłoby tę sytuację diametralnie zmienić.
Źródło: ISBnews