Sześciu na 10 badanych jest zdania, że stacje paliw przyszłości będą ekologiczne, a przy wyborze stacji kluczowa będzie dostępność ładowarek do samochodów elektrycznych oraz szeroki wachlarz produktów i usług, w tym zdrowych posiłków dopasowanych do różnych potrzeb dietetycznych, wynika z badania „Przyszłość stacji paliw”, zrealizowanych przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie Anwimu – właściciela sieci stacji paliw Moya.
Respondenci zostali zapytani, czym dziś kierują się przy wyborze tych punktów oraz jak wyobrażają sobie stacje paliw za 10 lat.
Od dzisiejszych stacji paliw klienci oczekują przede wszystkim wysokiej jakości paliwa. 28% badanych zadeklarowało, że za dobre paliwo są w stanie zapłacić więcej. Dla 23% badanych ważnym czynnikiem w wyborze stacji benzynowej jest czysta i bezpłatna toaleta, a niespełna 1/5 chce szerokiego wyboru smacznych i zdrowych posiłków, podano w komunikacie.
Z kolei zapytani o skojarzenia związane ze stacją paliw przyszłości, respondenci najczęściej wskazywali na ekologię. 1/5 pytanych uważa, że stacje będą wyposażone w nowoczesne technologie lub staną się bezobsługowe. 70% badanych uznaje, że punkty te poza paliwem będą sprzedawały prąd do aut elektrycznych, a niemal połowa ankietowanych oczekuje, że staną się miejscami o niskiej emisyjności. Niemal 40% badanych uważa, że stacje paliw będą swoistymi centrami usługowymi, na których tankowanie i ładowanie pojazdów elektrycznych będą zaledwie jedną z wielu dostępnych usług, wynika z materiału.
„To, jak klienci widzą stacje paliw przyszłości jest spójne z ich świadomością ekologiczną. Z wyników badań, które już publikowaliśmy, wynika, że aż 95% ankietowanych deklaruje, że dba o środowisko, a większość z nich uważa auta elektryczne za proekologiczne rozwiązanie. Nie dziwi zatem, że rosną oczekiwania wobec stacji paliw. Według klientów, stacje powinny spełniać wymogi niskoemisyjności i oferować ładowarki aut elektrycznych oraz komfortowe warunki spędzania czasu podczas ładowania pojazdu” – powiedział dyrektor ds. operacyjnych Moya, członek zarządu Anwimu Andrzej Kondys, cytowany w komunikacie.
Badani wskazują także na potrzebę dostępu na stacjach do zdrowych posiłków dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb dietetycznych, np. wegańskich, bezcukrowych czy wysokobiałkowych.
83% użytkowników stacji paliw uważa, że może być ona ekologiczna. Od właścicieli stacji oczekują przede wszystkim dbania o recykling i eliminację plastiku, produkcji przez stację własnej energii z ogniw fotowoltaicznych oraz postawienia stacji ładujących samochody elektryczne.
Podczas gdy 36% badanych uważa, że za 10 lat w Polsce będą dominowały auta zasilane innowacyjnie (prąd, wodór), kolejne 30% przewiduje dalszą dominację aut na paliwa kopalne, wynika także z badania.
Badania „Przyszłość stacji paliw” zostały zrealizowane metodologią CAWI (Computer-Assisted Web Interview) wśród 500 osób posiadających lub korzystających z samochodu, w tym 200 osób, które są na stacji paliw przynajmniej raz w tygodniu.
Spółka Anwim od 2009 roku zarządza niezależną siecią stacji paliw pod marką Moya, która na koniec 2021 r. liczyła 368 placówek i była szóstą największą siecią stacji paliw w Polsce. Plany zakładają powiększenie sieci do 500 obiektów do 2024 r.
Źródło: ISBnews