Browar Pinta uwarzył o niemal 7% r/r więcej piwa w 20223 r., osiągając rekordowy poziom 29 147 hl, a tym samym zbliżył się do szczytu swoich obecnych możliwości produkcyjnych szacowanych na 30 000 hl, podała spółka. Współzałożyciel i współwłaściciel Pinty Zmieniowił Fałat zapowiedział, że „znowu musimy zacząć inwestować”.
„Ubiegłoroczne wyniki produkcyjne Pinty były o niemal 7% lepsze niż w 2022 roku. Warząc 29 147 hektolitrów piwa browar zbliżył się do pełni swoich obecnych mocy produkcyjnych, ocenianych na 30 000 hektolitrów. Na rezultat osiągnięty przez załogę Pinty złożyło się w sumie 118 różnych piw, z czego 93 było piwami warzonymi po raz pierwszy. Zdecydowana większość z nich sprzedała się w Polsce, ale również liczba rynków eksportowych Pinty wzrosła do 27. Po raz pierwszy kontener wypełniony piwami Pinty dotarł m.in. do USA” – czytamy w komunikacie.
Spółka podała też, że całe piwo uwarzone przez Pintę w ub.r mogłoby wypełnić niemal 6 mln półlitrowych butelek, jednak w rzeczywistości coraz więcej kraftowego piwa trafia do puszek i to na nie najszybciej rośnie popyt na polskim i zagranicznym rynku. W ub.r. sprzedaży piw Pinty obniżył się za to udział beczek, co browar tłumaczy trudną sytuacją na polskim rynku gastronomicznym, wywołaną m.in. znaczącym wzrostem cen i coraz lepszą dostępnością piw kraftowych w innych kanałach sprzedaży. Tradycyjnie ponad 80% uwarzonego piwa stanowiło ale, czyli piwo górnej fermentacji, przede wszystkim w stylach: IPA, APA, Stout, Hefeweizen i Grodziskie. Resztę zajęły lagery i piwa kwaśne.
„Zeszły rok był kolejnym trudnym rokiem dla całej polskiej branży piwnej, dlatego postanowiliśmy skupić się na naszych atutach: rozpoznawalnej marce, bestselerowych piwach jak Atak Chmielu czy Modern Drinking, wyczekiwanych nowościach oraz stabilnej, wysokiej jakości. To ostatnie potwierdziła rekordowa liczba medali dla naszych piw w ostatnim Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku. W roku 2024, myśląc o przyszłości Pinty, znowu musimy zacząć inwestować” – powiedział współzałożyciel i współwłaściciel Browaru Pinta Ziemowit Fałat, cytowany w komunikacie.
W ramach przygotowań do dalszego zwiększania produkcji browar z Wieprza zmodernizował już system wstępnego oczyszczania ścieków i planuje zakup wydajniejszej linii do puszkowania piw, podkreślono.
W 2023 roku wzrost produkcji o ponad 20% odnotował też drugi, specjalistyczny browar Pinta Barrel Brewing. Niemal 45 tys. butelek i 380 beczek wypełniło prawie 230 hektolitrów najwyższej jakości piw ultra premium, starzonych w drewnianych beczkach po innych alkoholach i piw dzikich. Ich proces produkcji trwa od co najmniej roku do dwóch lat i więcej.
Rzemieślniczy Browar Pinta powstał w 2011 roku, początkowo jako browar kontraktowy, a od 2019 roku zaczął warzyć piwo we własnym zakładzie produkcyjnym w Wieprzu koło Żywca.
Źródło: ISBnews