Browar Pinta nawarzył 32,15 tys. hektolitrów piwa (124 różne piwa, z czego 90 warzone po raz pierwszy) w 2024 roku, czyli ponad 10% więcej r/r, a browar Pinta Barrel Brewing – o ponad 18,5%, podała spółka. W 2025 roku Browar Pinta zamierza utrzymać liczbę warzonych piw na poziomie 120 i można spodziewać się większej ilości lagerów, które w 2024 r. stanowiły niecałe 9% produkcji browaru.
Browar Pinta Barrel Brewing, wyspecjalizowany w warzeniu piw dzikich oraz starzonych w drewnianych beczkach po innych alkoholach nawarzył 271,1 hektolitrów piwa, czyli 42,4 hektolitra więcej niż w roku 2023. Przy tym liczba uwarzonych piw wzrosła z 29 w 2023 roku do 31 w 2024. Łączny eksport piw z browarów Pinta i Pinta Barrel Brewing wzrósł w 2024 roku o 4%, podano. Prawie dwukrotnie wzrosła produkcja bezalkoholowego piwa Mini Maxi IPA, a cała seria Mini Maxi osiągnęła 6,63% udziału w łącznej produkcji Browaru Pinta.
„Statystycznie najlepiej sprzedają się piwa, po które sięga się na co dzień, a nie degustacyjnie lub od święta. Ten trend rozwija się głównie dzięki sieciom handlowym. Możliwości dystrybucyjne piw premium niestety w Polsce kurczą się wraz ze spadającą liczbą sklepów tradycyjnych” – powiedział współzałożyciel i współwłaściciel Browaru Pinta Ziemowit Fałat, cytowany w komunikacie.
W II poł. 2024 roku browar Pinta zainstalował 11 nowych zbiorników, zmodernizował i rozbudował rozlew do puszek, zautomatyzował depaletyzację pustych oraz pakowanie pełnych puszek i butelek do kartonów, a inwestycje te pochłonęły ok. 4 mln zł, podano także.
„Łączna liczba zbiorników fermentacyjno-leżakowych i pośredniczących zwiększyła się do 30, a ich pojemność – do 3,3 tys. hektolitrów. Obecne możliwości warzelni Pinty wystarczą do warzenia 35 tys. hektolitrów piwa rocznie. Od uruchomienia browaru w Wieprzu w 2019 roku (wcześniej Pinta korzystała z warzelni innych browarów) jego produkcja wzrosła o ok. 10,8 tys. hektolitrów, czyli ponad 50%” – czytamy dalej w komunikacie.
„Pod koniec 2024 roku Pinta rozpoczęła inwestycję w magazyn wyrobów gotowych do obsługi handlu hurtowego. Pomieszczenie o powierzchni 400 m2 będzie kosztować ok. 650 tys. zł. W połowie 2025 roku przy browarze powstanie również firmowy taproom, m.in. dla osób zwiedzających obydwa browary Pinty” – podano.
Browar Pinta Barrel Brewing został wybudowany w 2021 r. w Wieprzu k. Żywca za 5,5 mln zł, głównie dzięki zaangażowaniu ponad 1200 inwestorów społecznościowych.
Rzemieślniczy Browar Pinta powstał w 2011 roku, początkowo jako browar kontraktowy, a od 2019 roku zaczął warzyć piwo we własnym zakładzie produkcyjnym w Wieprzu koło Żywca.
Źródło: ISBnews