Bunge skonsolidował swoje podmioty w Polsce pod marką korporacyjną Bunge, po sfinalizowaniu przejęcia ZT „Kruszwica” na początku tego roku, podała spółka. Decyzja ta obejmuje również inne prowadzone lokalnie przez Bunge aktywności, w tym terminal portowy w Świnoujściu, zakład przetwórstwa tłuszczów roślinnych w Karczewie oraz centrum IT Business Intelligence w Warszawie, obsługujące spółki Bunge na całym świecie.
Przyjęcie jednej nazwy korporacyjnej w Polsce odzwierciedla strategię biznesową Bunge, która polega na działaniu jako jedna firma w całym modelu operacyjnym, od pozyskania surowca (nasion) do sprzedaży finalnych wyrobów konsumenckich. Z dniem 1 grudnia br. wszystkie podmioty Bunge w Polsce będą działać pod jedną marką i jako jeden podmiot prawny – Bunge Polska, podano.
„Koncern Bunge zaangażował się kapitałowo w spółkę ZT 'Kruszwica’ S.A., jako jej większościowy akcjonariusz w 2002 roku. Od przeszło dwudziestu lat Bunge i ZT 'Kruszwica’ S.A. współpracują ze sobą, rozwijając wiodącą pozycję w branży olejów i tłuszczów roślinnych w Polsce i Europie Środkowej. Działalność ta, prowadzona dotychczas, jako ZT 'Kruszwica’ S.A., obejmuje dwa zakłady przetwórczo-produkcyjne, w Kruszwicy i Brzegu, w których firma przerabia nasiona oleiste, produkując na ich bazie oleje i tłuszcze roślinne na potrzeby przemysłu spożywczego, oleje butelkowane i margaryny konsumenckie, a także produkty dla przemysłów biopaliwowego i paszowego. Spółka produkuje i wprowadza na rynek jedne z najbardziej znanych marek produktowych w kraju, takie jak olej Kujawski czy margaryna Smakowita. Produkty te będą nadal używać swoich powszechnie rozpoznawalnych marek” – czytamy w komunikacie.
Bunge będzie kontynuować wzmacnianie swojej pozycji rynkowej w Polsce, upraszczając systemy i stając się bardziej elastyczną organizacją, zachowując jednocześnie swoje lokalne dziedzictwo inwestowania w głęboko zakorzenione marki konsumenckie z długą tradycją w kraju, zakończono.
Bunge podaje, że jest światowym liderem w przetwórstwie nasion oleistych.
Źródło: ISBnews