Łączna wartość eksportu owoców, warzyw i ich przetworów (razem z pieczarkami i ich przetworami) zwiększyła się do 4,05 mld euro w sezonie 2021/2022 wobec 3,47 mld euro w poprzednim sezonie, podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) w raporcie.
IERiGŻ szacuje, że w sezonie 2021/22 wartość eksportu owoców i ich przetworów wyniosła 2 465 mln euro wobec 2 043,4 mln euro w sezonie poprzednim. Najbardziej wzrosły wpływy z eksportu soków owocowych oraz owoców mrożonych. Z powodu spadku cen eksportowych zmniejszyła się jedynie wartość eksportu jabłek, podał Instytut.
Wpływy z eksportu warzyw i ich przetworów wzrosły do ok. 1 025 mln euro z 919 mln euro rok wcześniej. Wpływy z eksportu pieczarek i ich przetworów wzrosły o ok. 11% do rekordowego poziomu 564,5 mln euro.
W sezonie 2021/2022 wartość importu owoców i ich przetworów szacowana jest na 2,9 mld euro wobec 2,65 mld euro w sezonie poprzednim.
„Zwiększenie wartości przywozu większości produktów spowodowane było wzrostem cen importowych w następstwie wyższych kosztów produkcji w krajach producentach oraz kosztów transportu” – czytamy w raporcie.
Udział owoców południowych i ich przetworów w wartości importu wyniósł ok. 80%.
Wartość przywozu warzyw i ich przetworów wzrosła do 1,35 mld euro z 1,18 mln euro.
IERGŻ wskazuje, że w okresie styczeń-maj ceny owoców i ich przetworów wzrosły w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku o 6%, a warzyw i ich przetworów o 10,7% przy wzroście cen towarów i usług konsumpcyjnych o 11,1%, a żywności o 10,5%.
W 2021 r. średnie ceny detaliczne owoców i przetworów obniżyły się w porównaniu z rokiem poprzednim o 1,4%, a warzyw i ich przetworów wzrosły o 3,8%, przy wzroście cen żywności i napojów alkoholowych o 3,2%, a towarów i usług konsumpcyjnych o 5,1%.
IERiGŻ przypomina, że w 2021 r., według danych GUS, zbiory owoców w Polsce zwiększyły się w porównaniu z rokiem poprzednim o 12% do 5,1 mln ton. Wzrosła produkcja niemal wszystkich gatunków, a najbardziej zwiększyły się zbiory jabłek, czereśni, wiśni i truskawek. Spadła produkcja malin i orzechów.
Zbiory warzyw gruntowych obniżyły się o 5,1% do 3,9 mln ton, a warzyw uprawianych pod osłonami wzrosły o 31,8% do 1,4 mln ton. W 2021 r. zbiory owoców w UE-27 wyniosły 40,3 mln t, a warzyw 65,7 mln ton, wobec odpowiednio 39,7 i 61,8 mln ton w roku poprzednim.
Źródło: ISBnews