Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wzrosła o 13% r/r do 29,7 mld euro (138 mld zł) w okresie styczeń-lipiec 2023 r., wynika z obliczeń Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import produktów rolno-spożywczych wyniósł 18,9 mld euro (88 mld zł) i był o 7% wyższy r/r, a saldo handlu zagranicznego w okresie styczeń–lipiec 2023 r. ukształtowało się na poziomie 10,8 mld euro (50 mld zł), o 25% wyższym r/r.
„Wzrost wartości polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2023 r. był stymulowany nadal wysokimi cenami transakcyjnymi na rynku unijnym i światowym (pomimo tendencji do spadku) oraz popytem na konkurencyjne cenowo i jakościowo produkty wytwarzane przez krajowy sektor żywnościowy. Do wzrostu eksportu w 2023 r., podobnie jak w latach poprzednich, przyczyniały się również działania ze strony przemysłu rolno-spożywczego w kierunku doskonalenia jakości eksportowanych surowców i produktów oraz dywersyfikacji rynków zbytu” – czytamy w raporcie.
Na statystykę uzyskiwanych wyników handlowych miała m.in. wpływ wysoka baza cen żywności w analogicznym okresie 2022 r. spowodowana dynamicznym ich wzrostem po wybuchu wojny w Ukrainie. Nie bez znaczenia dla rynku eksportowego pozostawał czynnik ograniczonego dostępu do walut obcych niektórych krajów Afryki i Azji, co skutkowało redukcją zawieranych kontraktów, podano także.
„Podobnie jak w latach poprzednich, produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek Unii Europejskiej. W okresie styczeń-lipiec 2023 r. dostawy do krajów UE-27 wygenerowały 21,8 mld euro (wzrost o 11%), co stanowiło blisko 3/4 (73%) przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem” – czytamy dalej.
W okresie styczeń-lipiec 2023 r. z Polski do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 8 mld euro, o 20% wyższej r/r. Do krajów pozaunijnych z Polski eksportowano przede wszystkim: pszenicę (759 mln euro, 2,8 mln ton), produkty mleczne (687 mln euro, 343 tys. ton), mięso drobiowe (551 mln euro, 295 tys. ton), pieczywo i wyroby piekarnicze (494 mln euro, 104 tys. ton), czekoladę i wyroby czekoladowe (419 mln euro, 83 tys. ton) oraz wyrobów tytoniowych (332 mln euro, 17 tys. ton).
W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowało mięso, przetwory mięsne i żywiec. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa przetworów mięsnych i żywca były o 6% wyższe r/r i wyniosły 5,7 mld euro, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Drugą pod względem wartości pozycję z 15-proc. udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory zbożowe, których łączna sprzedaż wzrosła o 23% r/r do 4,4 mld euro.
„Z Polski od stycznia do lipca 2023 r. wyeksportowano blisko 7,7 mln ton ziarna zbóż za 2,2 mld euro. W strukturze wolumenu wywozu pszenica stanowiła 53% (4,1 mln ton, 2,3-krotny wzrost wolumenu eksportu r/r), kukurydza – 35% (2,7 mln ton, wzrost o 15%), a żyto – 3,5% (272 tys. ton, wzrost o 36%)” – napisał KOWR.
Wzrost wartości eksportu odnotowano w większości grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w podanym okresie.
Wartość eksportu wzrosła również w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 30% do 3,1 mld euro), cukru i wyrobów cukierniczych (o 19% do 2 mld euro), ryb i przetworów (o 11% do 1,6 mld euro), a także warzyw i przetworów (o 20% do 1,5 mld euro) oraz owoców łącznie z przetworami (o 4% do 1 mld euro). Większa była również wartość wywozu nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 7% (0,9 mld euro), kawy, herbaty i kakao – o 8% (0,7 mld euro), soków owocowych i warzywnych – o 11% (0,5 mld euro), alkoholi – o 1,5% (0,4 mld euro).
Obniżeniu uległa wartość eksportu produktów mlecznych (o 5% 2,1 mld euro), podał KOWR.
Źródło: ISBnews