Polski rząd nie zgadza się na proponowane przez Komisję Europejską ograniczenie połowów śledzia na Morzu Bałtyckim od 1 stycznia 2024 r., ponieważ oznacza to de facto likwidację polskiej małej floty, zapowiedział wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Ciecióra.
W końcu sierpnia KE zaproponowała znaczne ograniczenie całkowitych dopuszczalnych połowów śledzia (TAC) na Morzu Bałtyckim, w niektórych jego obszarach – oznacza to de facto całkowity zakaz połowu.
„Komisja Europejska planuje, aby uniemożliwić jakiekolwiek połowy od 1 stycznia na tę rybę, a to oznacza de facto likwidację polskiej floty, tej przede wszystkim małoskalowej w przeciągu tych dwóch trzech miesięcy. My się na to absolutnie nie zgadzamy” – powiedział Ciecióra podczas konferencji prasowej.
Jak poinformował wiceminister, propozycji KE sprzeciwia się nie tylko polski rząd, ale także rządy państw bałtyckich i skandynawskich. Planowane jest spotkanie wielostronne i przygotowanie wspólnego stanowiska na posiedzenia Rady Europejskiej w październiku.
„Nie wyobrażamy sobie, aby z dnia na dzień informować naszych rybaków o tym, że nie będą mogli wykonywać swojej pracy od 1 stycznia” – podkreślił Ciecióra.
Zwrócił też uwagę, że KE planuje wprowadzenie także zakazu stiffeningu (proces przetwórczy polegający na podmrażaniu ryb).
„Komisja Europejska przygotowuje przepisy, które mają zlikwidować ten sektor przetwórczy w Polsce. Chcą zakazać stiffeningu – tej metody, która jest stosowana w Polsce, która spełnia wszelkie normy sanitarne, organizacyjne, też jeśli chodzi o jakość tej żywności” – wskazał.
Poinformował, że decyzja KE doprowadziłaby do likwidacji 6 tys. miejsc pracy w tym sektorze w Polsce.
„My również się absolutnie się temu sprzeciwiamy i żądamy wycofania się z tej decyzji” – zaznaczył wiceminister.
KE zaproponowała w końcu sierpnia – powołując się na zalecenia Międzynarodowego Stowarzyszenia Instytucji Klasyfikacyjnych (IACS) – zamknięcie wszystkich połowów ukierunkowanych śledzia w tym łodziowego rybołówstwa przybrzeżnego w zachodniej części Morza Bałtyckiego, a także zamknięcie połowów ukierunkowanych i ograniczenie TAC do nieuniknionych przyłowów w środkowej części Morza Bałtyckiego.
Na poziomie grupy eksperckiej przy Komisji Europejskiej prowadzone są prace nad zmianą Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku, dotyczącego przetwórstwa mięsa i ryb. Proponowane jest wprowadzenie ograniczenia czasowego procesu podmrażania ryb (ang. stiffening) do 96 godzin. Oznaczałoby to, że w praktyce niemożliwe stałoby się dostarczenie towaru poza kraj produkcji.
Polska natomiast jest liderem przetwórstwa łososia hodowlanego na świecie.
Źródło: ISBnews