Wzrósł odsetek osób, które deklarują niemarnotrawienie żywności – do 65% z 52% w ub.r. głównie z uwagi na wysoką inflację, wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor.
„Marnotrawienie jedzenia o wartości mniejszej niż 100 zł miesięcznie, zadeklarowało 26% respondentów. – W ubiegłym roku takiej odpowiedzi udzieliło znacznie więcej pytanych, bo aż 38%. Podobnie jest w przypadku osób twierdzących, że w ogóle nie marnują produktów spożywczych. W 2021 można było spotkać się z tym w nieco ponad połowie (52%) polskich domów, natomiast teraz jest tak już w 65% przypadków. To doskonale obrazuje, jak bardzo pogorszyła się sytuacja finansowa w polskich gospodarstwach domowych. I o ile efekt jest z pewnością pozytywny – bo na takim oszczędzaniu skorzystamy zarówno my, jak i planeta – to główna przyczyna tej zmiany nie napawa optymizmem” – powiedział prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak, cytowany w komunikacie
Z badania wynika, że kwota ponoszonych strat gospodarstw domowych poprzez marnotrawienie żywności wynosi obecnie średnio 37 zł na miesiąc. Marnotrawienie jedzenia o wartości mniejszej niż 100 zł miesięcznie zadeklarowało 26% respondentów.
„Gdzie możemy upatrywać wspomnianej przyczyny? Z pewnością – poza zwiększającą się świadomością ekologiczną – jest to globalny kryzys gospodarczy i inflacja. Badanie pokazało bowiem, że osoby, które określają siebie jako zamożne i mogące pozwolić sobie na wszystkie wydatki, w mniejszym stopniu odczuwają drożyznę i częściej wyrzucają żywność. Inaczej jest w domach, gdzie pieniędzy brakuje nawet na podstawowe potrzeby. Aż 90% respondentów znajdujących się w takiej sytuacji, w lipcu br. zadeklarowało, że w ogóle nie marnuje produktów spożywczych. To samo dotyczy seniorów, bo w grupie wiekowej 65+, takiej odpowiedzi udzieliło ponad 80% osób. Co więcej, 70% zapytanych emerytów robi zakupy spożywcze wyłącznie w sposób przemyślany” – czytamy dalej.
BIG InfoMonitor podał, powołując się na informacje zebrane w ramach PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), że w Polsce wyrzucane jest 4,8 mln ton artykułów spożywczych rocznie (licząc handel, gastronomię, przetwórstwo, produkcję rolniczą, transport i gospodarstwa domowe), a największy udział mają w tym konsumenci (60%).
Stosunek Polaków do wydatków i marnowania żywności, Badanie Quality Watch zrealizowane 15-18 lipca 2022 metodą CAWI (komputerowo wspomagany wywiad internetowy) wśród Polaków w wieku 18+, Próba: 1 069.
Źródło: ISBnews