Sejm przyjął ustawę o wyrobach winiarskich, która ma m.in. uprościć i ujednolicić wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej – tj. do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich. Za ustawą głosowało 434 posłów, nikt nie był przeciwny. Dwóch wstrzymało się od głosu.
Wcześniej posłowie odrzucili poprawki zgłoszone do ustawy.
Prowadzenie tego rejestru przekazano Dyrektorowi Generalnemu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Zaproponowane zmiany mają zmniejszyć obciążenie administracji oraz usprawnić obieg dokumentów.
Przepisy ustawy mają na celu:
– harmonizację przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich, w tym poprawę ich czytelności;
– podniesienie wymagań jakościowych dla niektórych fermentowanych napojów winiarskich, w szczególności utworzenie kategorii cydrów aromatyzowanych i perry aromatyzowanych;
– uproszczenie i ujednoliceniu zasad wpisu do rejestru przedsiębiorców;
-wprowadzenie przepisów obligujących Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) do umieszczenia wzoru wniosku o wpis do tego rejestru na stronach internetowych urzędu;
– odstąpienie od wymogu posiadania przez przedsiębiorcę planu obiektów budowlanych oraz wymogów określających minimalne dozwolone pojemności stosowanych przez przedsiębiorcę zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich;
– doprecyzowanie, że obowiązek uzyskania wpisu do rejestru działalności regulowanej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich nie dotyczy podmiotów rozlewających wyroby winiarskie wprowadzone do obrotu w opakowaniach zbiorczych (to jest w kegach lub beczkach);
– przekazanie prowadzenia rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich (rejestr działalności regulowanej) Dyrektorowi Generalnemu KOWR (obecnie rejestr ten jest prowadzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi);
– zwiększenie limitu cydru, cydru jakościowego, cydru lodowego, perry, perry jakościowego, perry lodowego, wina owocowego jakościowego oraz miodu pitnego jakościowego z surowców pozyskanych głównie we własnym gospodarstwie maksymalnie z 10 000 litrów (100 hektolitrów) w skali roku do maksymalnie 100 000 litrów (1000 hektolitrów) w skali roku;
– zniesienie niektórych obciążeń administracyjnych w stosunku do obecnie obowiązujących;
– uproszczeniu systemu certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego przez usunięcie potrzeby umieszczania numeru identyfikacyjnego dla wina odmianowego lub wina rocznikowego na etykietach takich win;
– utworzenie systemu elektronicznego obiegu dokumentów między organami kontrolnymi w ramach sektora wina w celu przyspieszenia wymiany informacji oraz zmniejszenia obciążeń administracyjnych dla producentów wina.
„Wejście w życie projektowanej ustawy dzięki zmniejszeniu obciążeń administracyjnych oraz usprawnieniu obiegu dokumentów pozytywnie wpłynie na sytuację producentów zamierzających rozpocząć produkcję wyrobów winiarskich w Polsce” – czytamy w ocenie skutków regulacji (OSR).
Obecnie w Polsce wyrób cydru, perry, wina owocowego markowego oraz miodu pitnego markowego w ramach maksymalnego limitu produkcji wynoszącego 10 000 litrów prowadzi jedynie 10 podmiotów gospodarczych, podano także.
Podkreślono, że uruchomienie lokalnej produkcji fermentowanych napojów winiarskich z surowców pochodzących z własnych gospodarstw oraz pozyskiwanych w województwie, w którym prowadzony jest wyrób takich wyrobów (do 50% wagowo), może przyczynić się do uatrakcyjnienia pod względem turystycznym regionów sadowniczych.
Źródło: ISBnews