Ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie spadnie w tym roku o ok. 1 kg/mieszkańca wobec ub.r. i wyniesie 79 kg/mieszkańca, prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
„Ocenia się, że w 2021 r. spożycie wieprzowiny może obniżyć się z 41 kg/mieszkańca w 2020 r. do 40,5 kg. Spożycie wołowiny może utrzymać się na poziomie ok. 4 kg/mieszkańca. Spożycie drobiu prawdopodobnie zmniejszy się z 31 kg w 2020 r. do 30,5 kg/mieszkańca. W rezultacie ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie będzie mniejsze niż w 2020 kg o ok. 1 kg/mieszkańca i wyniesie 79 kg/mieszkańca” – czytamy w raporcie „Rynek mięsa – stan i perspektywy”.
W 2020 r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej (bez podrobów) wyniosła w Polsce 5 220 tys. ton, w tym mięsa drobiowego 2 811 tys. ton, wieprzowego 1 853 tys. ton i wołowego 565 tys. ton, podał też Instytut.
„Całkowita produkcja mięsa była większa niż rok wcześniej o 1,8%, ale jej struktura nieco inna. Produkcja wieprzowiny zmniejszyła się w skali roku o 0,7%, a wołowiny o 0,4%, natomiast produkcja drobiu wzrosła o 4%. W rezultacie produkcja drobiu stanowiła 53,8% ogólnej produkcji mięsa, produkcja wieprzowiny 35,4%, a wołowiny 10,8%, podczas gdy w 2019 r. było to odpowiednio 52,6%, 36,3% i 11%. Z sukcesywnym spadkiem produkcji mięsa czerwonego mamy do czynienia od kilku lat. Jest to proces wynikający z długookresowego spadku opłacalności produkcji, ale nie bez znaczenia pozostają różnego rodzaju ruchy na rzecz zamienników mięsa” – czytamy dalej.
Źródło: ISBnews