Ovostar Union zwiększył produkcję jaj o 1% r/r do 1 691 mln sztuk w 2021 r., podała spółka. Wolumen sprzedanych jaj w skorupkach wzrósł o 8% r/r do 1 150 mln sztuk.
„Wolumen eksportu jaj wyniósł 264 mln sztuk, co stanowi 23% całkowitej sprzedaży w tym segmencie (2020: 349 mln sztuk, czyli 33%)” – czytamy w komunikacie.
Na 31 grudnia 2021 r. całkowite stado spółki wynosiło 8,4 mln sztuk wobec 7,9 mln rok wcześniej. Stado niosek wzrosło do 7 mln sztuk wobec 6,6 mln sztuk rok w 2021 r.
Średnia jednostkowa cena sprzedaży jaj wzrosła o 16% r/r i wyniosła 0,069 USD/szt.
Wolumen przetworzonych jaj wyniósł 501 mln sztuk w 2021 r. i był o 15% niższy r/r. Wolumen produkcji suchych produktów jajecznych zmniejszył się o 15% r/r i wyniósł 2 699 ton. Produkcja płynnych produktów jajecznych zmniejszyła się o 8% r/r do 14 136 ton.
Wolumen sprzedanych suchych produktów jajecznych zmniejszył się o 1% i wyniósł 3 237 ton, z czego 2 064 tony, czyli 64%, zostało wyeksportowane. Wolumen sprzedaży płynnych produktów jajecznych zmniejszył się o 5% r/r i wyniósł 14 391 ton, z czego 4 098 ton, czyli 64% wyeksportowano, z czego 4 098 ton, czyli 28%, zostało wyeksportowane, wskazano również.
Średnia cena suchych produktów jajecznych wzrosła o 17% r/r do 4,81 USD/kg; średnia cena płynnych produktów jajecznych wzrosła o 20% r/r do 1,55 USD/kg.
„Rok 2021 upłynął pod znakiem wielu wyzwań dla branży jajczarskiej, w szczególności stały wzrost cen mieszanek paszowych i surowców energetycznych doprowadził do znacznego wzrostu kosztów produkcji, zmuszając wielu producentów do wycofania się z rynku. Grupie udało się jednak utrzymać stado i wypracować solidne wyniki operacyjne. Biorąc pod uwagę pozytywną dynamikę cen jaj i produktów jajecznych obserwowaną w drugiej połowie 2021 roku, zarząd spodziewa się bardziej korzystnych warunków rynkowych na początku 2022 roku” – podsumował prezes Ovostar Borys Bielikov, cytowany w materiale.
Grupa przedsiębiorstw Ovostar Union to firma agroprzemysłowa z Ukrainy. Zadebiutowała na warszawskiej giełdzie w 2011 r.
Źródło: ISBnews