Pepees ocenia, że prognoza przychodów na II połowę 2024 roku oraz kolejne lata jest bardziej optymistyczna niż przedstawione wyniki za I połowę 2024 roku, ponieważ od lipca 2024 roku na rynku skrobi widać stopniową tendencję rosnącą ceny sprzedaży, a utrzymanie się tej tendencji pozwoli w kolejnych miesiącach wygenerować wyższe przychody ze sprzedaży, podała spółka. Ponadto Grupa planuje uruchomić nową linię do produkcji modyfikatów skrobiowych na początku 2025 roku, co pozwoli otworzyć się na nowe rynki zbytu.
„W ocenie zarządu emitenta prognoza na II półrocze 2024 r. oraz na kolejne lata jest bardziej optymistyczna, ponieważ od lipca 2024 r. na rynku skrobi można zaobserwować stopniową tendencję rosnącą ceny sprzedaży (w lipcu wzrost 1,7% w stosunku do czerwca, w sierpniu 3,3% w stosunku do lipca). Zarząd emitenta przewiduje utrzymanie się tej korzystnej dla Grupy tendencji, co pozwoli w kolejnych miesiącach na wygenerowanie wyższych przychodów ze sprzedaży” – czytamy dalej w sprawozdaniu zarządu.
„Jednocześnie Grupa planuje pozyskiwać wyższe ilości surowca do przerobu, co powinno przełożyć się na niższe jednostkowe koszty produkcji. Ponadto z początkiem 2025 r. planowane jest uruchomienie nowej linii do produkcji modyfikatów skrobiowych, co pozwoli emitentowi otworzyć się na nowe rynki zbytu (zarówno na rynek spożywczy jak i farmaceutyczny). Dywersyfikacja produktów umożliwi Grupie konkurowanie z zagranicznymi przedsiębiorstwami i pozyskanie nowych odbiorców” – podano.
Pepees podał, że odnotował 10,49 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2024 r. wobec 6,26 mln zł zysku rok wcześniej, strata operacyjna wyniosła 6,77 mln zł wobec 13,62 mln zł zysku rok wcześniej, a skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 113,81 mln zł w I poł. 2024 r. wobec 121,52 mln zł rok wcześniej.
Pepees to notowany na GPW wiodący polski producent wysokojakościowych naturalnych produktów skrobiowych. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży spółki sięgnęły 222 mln zł w 2023 r.
Źródło: ISBnews