Koszt programu pilotażowego dotyczącego poprawy jakości posiłków w szpitalach, przy założeniu, że wezmą w nim udział wszystkie placówki wyniesie od kilkuset milionów złotych do 1 mld zł rocznie, wynika z oceny skutków regulacji (OSR) do projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach „Dobry posiłek w szpitalu”.
Projekt trafił właśnie do konsultacji i uzgodnień.
„Łączna kwota przeznaczona na program pilotażowy w ujęciu rocznym przy założeniu, że weszłyby do niego wszystkie szpitale może sięgnąć kilkuset milionów złotych do około 1 mld zł” – podano w OSR.
Środki te pochodziłyby z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia.
Projekt rozporządzenia określa warunki realizacji programu pilotażowego w zakresie poradnictwa dietetycznego oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Źródło: ISBnews