Wolumen produktów uboju trzody chlewnej spadł o 1,6% r/r do 1,26 mln ton w 2020 r., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
W 2020 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 4,8% r/r do 2,89 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt wzrósł w tym czasie o 9,1% r/r i wyniósł 205 tys. ton.
Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2020 r. o 5,8% r/r do 732 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 101 tys. ton (-2,3% r/r, -10% m/m), produkcja mięsa drobiowego – 220 tys. ton (-0,5% r/r, -14,1% m/m), ubój bydła i cieląt – 17,3 tys. ton (+16,3% r/r, +9,6% m/m), a produkcja wędlin – 56,9 tys. ton (-2,3% r/r, 0,0% m/m), podał także GUS.
Źródło: ISBnews