Agora uzgodniła ze związkami zawodowymi zwolnienie 84 pracowników w okresie od 17 listopada do 16 grudnia 2022 r., podała spółka. Szacowana wysokość rezerwy z tytułu zwolnień grupowych obciąży wynik spółki i Grupy Agora w IV kw. br. w wysokości ok. 3,6 mln zł.
„Zwolnienie grupowe zostanie przeprowadzone w okresie od 17 listopada do 16 grudnia 2022 roku i obejmie do 84 pracowników. Na mocy porozumienia zwalniani pracownicy otrzymają wsparcie szersze niż to, które wynika z obowiązujących spółkę przepisów prawa. Do odprawy wynikającej z przepisów prawa doliczona zostanie dodatkowa rekompensata, której wysokość zależała będzie od stażu pracy danego pracownika w Grupie Agora. Pracownicy objęci zostaną także działaniami osłonowymi obejmującymi m.in. wsparcie w poszukiwaniu pracy oraz przekwalifikowaniu, opiekę psychologiczną oraz podstawową opiekę medyczną. Spółka, zgodnie z wymogami prawa, przekaże stosowne informacje, w tym treść zawartego porozumienia Powiatowemu Urzędowi Pracy. Szacowana wysokość rezerwy z tytułu zwolnień grupowych, która obciąży wynik spółki i Grupy Agora w czwartym kwartale 2022 r. wyniesie około 3,6 mln zł” – czytamy w komunikacie.
Spółka szacuje oszczędności z tytułu restrukturyzacji w skali roku na ok. 6,7 mln zł, podano także.
Pod koniec października br. Agora zdecydowała o rozpoczęciu procedury konsultacji ze związkami zawodowymi w sprawie zwolnień grupowych do 84 pracowników.
Dziś Agora podała też, że Helios – jej spółka zależna – zdecydowała o rozpoczęciu procedury konsultacji z pracownikami w sprawie zwolnień grupowych do 80 osób.
Agora jest m.in. większościowym właścicielem sieci kin Helios, spółki Next Film, zajmującej się produkcją i dystrybucją filmową oraz AMS działającej na rynku reklamy zewnętrznej, a także wydawcą „Gazety Wyborczej” i czasopism oraz portali i serwisów internetowych. Grupa jest ponadto właścicielem trzech lokalnych radiostacji muzycznych i większościowym współwłaścicielem ponadregionalnego radia Tok FM. Działa na rynku książek, wydawnictw muzycznych i filmowych oraz gastronomicznym.
Źródło: ISBnews