Rex Concepts planuje w tym roku otwarcie 5 restauracji nowej w Polsce marki restauracyjnej Popeyes i ok. 20 Burger King w Polsce, Czechach i Rumunii, poinformował ISBnews CEO Rex Concepts Jerzy Tymofiejew. Nie wyklucza potencjalnego debiutu giełdowego, ale w dłuższej perspektywie.
„Otwieramy pierwszą w Polsce restaurację marki Popeyes we Wrocławiu. Szykujemy już kolejne dwie w Szczecinie, w Centrum Galaxy i w Złotych Tarasach Warszawie. W stolicy chcemy otworzyć lokal w okresie powakacyjnym. Będzie to nasz lokal flagowy. W tym roku przewidujemy łącznie 5 otwarć Popeyes w Polsce oraz 2-3 w Czechach” – powiedział ISBnews Tymofiejew.
Dodał, że w 2024 r. w ramach ekspansji marki Rex Concepts chce się zbliżyć do podwojenia wspomnianych wyżej liczb otwarć lokali Popeyes.
„W pierwszej fazie rozwoju skupiamy się na własnych otwarciach w centrach handlowych w 8 największych polskich miastach. Od 2025 zacznie się pojawiać coraz więcej lokali w modelu drive thru, a także zaczniemy udzielać franszyzy. Według umowy master franczyzowej, zobligowani jesteśmy do otwarcia minimum 250 restauracji Popeyes w perspektywie 10 lat na rynkach Polski i Czech. Widzimy bardzo duży potencjał na wprowadzenie nowej marki, która może zastępować w centrach dotychczasowe brandy. Właściciele galerii handlowych wciąż poszukują nowych konceptów, aby odświeżać i uatrakcyjniać swoją ofertę gastronomiczną” – dodał CEO.
Rex Concepts ma również umowę master franczyzy marki Burger King na Polskę, Czechy i Rumunię.
„Mamy już 23 restauracje Burger King, w tym 21 w Polsce. Dla tej marki umowa master franczyzowa przewiduje otwarcie do 350 restauracji w dekadę na trzech rynkach. W tym roku zakładamy około 20 otwarć na tych rynkach, 3 już się wydarzyły” – wymienił Tymofiejew.
Rex Concepts jest częścią funduszu McWin, za którym stoi m.in. były prezes AmRest Holdings Henry McGovern.
„Fundusz zapewnia finansowanie i wypełnienie umów z właścicielem marek Popeyes i Burger King. Na razie nie myślimy o wejściu na giełdę, ale w długoterminowej perspektywie nie jest to wykluczone” – podsumował CEO Rex Concepts.
Fundusz McWin rozwija projekty w sektorach gastronomicznym i technologii żywności.
Źródło: ISBnews