Eksport cukru spadł o 21% r/r do 313 tys. ton w okresie 6 miesięcy 2019/2020 (październik ub.r. – marzec br.), szacuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Wpływy z eksportu były o 10% niższe i osiągnęły 119 mln euro.
„Na rynek unijny sprzedano 163 tys. ton cukru, co stanowiło 52% wolumenu całego krajowego eksportu. Głównym kierunkiem eksportu cukru na rynek UE były Niemcy (51 tys. ton, 16% wolumenu krajowego eksportu) i Rumunia (34 tys. ton, 11% wolumenu krajowego eksportu). Mniejsze ilości cukru wyeksportowano na Węgry (23 tys. ton) i do Grecji (14 tys. ton)” – czytamy w raporcie.
Poza UE wyeksportowano 150 tys. ton cukru, głównie do Izraela (54 tys. ton – 17%). Cukier trafił również do Egiptu (27 tys. ton), Gruzji (13 tys. ton), Arabii Saudyjskiej (12 tys. ton), Kuwejtu (10 tys. ton), Kosowa i Szwajcarii (po 8 tys. ton), podano także.
W okresie od października 2019 r. do marca 2020 r. import cukru do Polski wzrósł o 40% r/r.
„Do kraju zaimportowano łącznie 94 tys. ton cukru o wartości 40 mln euro (z tego 89% wolumenu – 83 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich). Najwięcej cukru sprowadzono do Polski z Niemiec (33 tys. ton – 36%). Mniejsze ilości cukru zaimportowano z Litwy – 21 tys. ton i z Czech – 16 tys. ton. Z krajów trzecich najwięcej cukru sprowadzono z Ukrainy – 7 tys. ton” – czytamy dalej.
Saldo handlu zagranicznego cukrem w okresie sześciu miesięcy sezonu 2019/2020 było dodatnie i ukształtowało się na poziomie 219 tys. ton, o 33% niższym niż w tym samym okresie poprzedniego sezonu. Jednocześnie wartość uległa redukcji o 26%, do blisko 79 mln euro.
Ceny producentów cukru paczkowanego nieprzerwanie rosły w powyższym okresie.
„W kwietniu br. sytuacja cenowa była determinowana przede wszystkim ograniczeniami w handlu związanymi z rozwojem epidemii koronawirusa, co skutkowało umiarkowaną obniżką cen. Cena producentów cukru paczkowanego w kwietniu 2020 r. ukształtowała się na poziomie 2,03 zł/kg (z VAT), o 3% niższym niż w poprzednim miesiącu. W porównaniu z cenami sprzed roku cukier w paczkach był o 11% droższy” – czytamy dalej.
W kwietniu 2020 r. średnia cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 1,94 zł/kg (z VAT), o 1% więcej niż w marcu br. oraz o 20% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
Źródło: ISBnews