Szacowana liczba placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) wzrosła o 11,2% r/r do 93 306 na koniec 2023 r., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).
„W 2023 r. liczbę placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) w kraju oszacowano na 93,3 tys., w tym 40,4% stanowiły punkty gastronomiczne, 28% – restauracje, 26,2% – bary, a stołówki – 5,4%. Ogólna liczba placówek gastronomicznych wzrosła o 11,2% w porównaniu z 2022 r. Przybyło wszystkich rodzajów placówek; punktów gastronomicznych o 13,0%, restauracji o 10,3%, barów o 10,1% oraz stołówek o 7,4%” – czytamy w raporcie „Rynek wewnętrzny w 2023 r.”.
Sektor prywatny w gastronomii obejmował 99,0% wszystkich placówek gastronomicznych, w tym: 99,6% restauracji, 99,3% barów, 99,1% punktów gastronomicznych oraz 93,0% stołówek, podał też Urząd.
„W 2023 r. przychody ogółem z działalności gastronomicznej w cenach bieżących wyniosły ok. 76,7 mld zł i w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosły o 18,6%, (w cenach stałych były wyższe o 4,2%). Z sektora prywatnego pochodziło 98,9% uzyskanych przychodów, z sektora publicznego zaś – 1,1%” – czytamy dalej.
Źródło: ISBnews