Eksport drobiu wyniósł ok. 1,3 mln ton w styczniu-listopadzie 2021 r. i był o 2% r/r mniejszy niż rok wcześniej, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Przychody ze sprzedaży wyniosły 2,5 mld euro i wzrosły o 13% i przy mniejszym wolumenie sprzedaży, wzrost wynikał z wyższych niż przed rokiem cen transakcyjnych.
„Głównymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski były kraje UE-27 (64% udziału w eksporcie – 855 tys. ton), m.in. Niemcy (224 tys. ton – 17%), Niderlandy (130 tys. ton – 10%), Francja (109 tys. ton – 8%) oraz Czechy (65 tys. ton – 5%), a spoza UE: Wielka Brytania (130 tys. ton – 10%), Ukraina (91 tys. ton – 7%), Ghana (67 tys. ton – 5%) oraz Demokratyczna Republika Konga (47 tys. ton – 3%)” – czytamy w raporcie.
Źródło: ISBnews