Wartość eksportu produktów mlecznych z Polski wzrosła o ok. 8% r/r w okresie styczeń-sierpień br. i wyniosła około 1,8 mld euro (8 mld zł), podało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), powołując się na dane Ministerstwa Finansów.
„W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. wzrosły przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–sierpień 2021 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła około 1,8 mld euro (8 mld zł) i była o około 8% wyższa niż w porównywalnym okresie 2020 r. ” – czytamy w raporcie.
Wartość importu w tym okresie sięgnęła 0,8 mld euro (3,7 mld zł), tj. wzrosła o 9% r/r.
Dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w okresie ośmiu miesięcy 2021 r. ukształtowało się na poziomie 0,9 mld euro (4,3 mld zł), tj. o 6% wyższym niż w okresie styczeń-sierpień 2020 r., podał KOWR.
W okresie 8 miesięcy br. w znaczącym stopniu wzrósł wolumen eksportu lodów – o 17% do 94 tys. ton. Zwiększył się także wywóz kazeiny – o 12,5% do 1,8 tys. ton.
„Wywóz mleka płynnego i śmietany oraz jogurtów i napojów fermentowanych był w obu przypadkach o około 8% większy niż w okresie styczeń–sierpień 2020 r. i wyniósł odpowiednio 601 tys. ton i 74 tys. ton. Wzrost odnotowano również w eksporcie serów i twarogów (o 6%, do 187 tys. ton)” – czytamy dalej.
Jednocześnie w okresie ośmiu miesięcy br. obniżeniu o 32% do 14 tys. ton uległ wywóz pełnego mleka w proszku. Wolumen eksportu masła i tłuszczów mlecznych wyniósł 34 tys. ton i był o 23% mniejszy. Z kraju wywieziono 80 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, o 5% mniej niż rok wcześniej, podał KOWR.
Źródło: ISBnews