Wskaźnik koniunktury w przemyśle przetwórczym wyliczany przez Instytut Rozwoju Gospodarczego Szkoły Głównej Handlowej (IRG SGH) wzrósł o 0,6 pkt m/m i wyniósł -2,2 pkt w marcu br., podał Instytut. Jest on wyższy od wartości sprzed roku o 26,2 pkt.
„Poprawa koniunktury w przemyśle przetwórczym utrzymuje się, choć tendencja wzrostowa, która trwa od około roku, zdaje się wytracać impet. Optymizm producentów, bardzo wyraźnie widoczny w wynikach badania sprzed miesiąca, znacznie osłabł” – czytamy w komunikacie.
W zmianach wartości wskaźnika koniunktury w badanych przekrojach przeważają wzrosty, podał Instytut.
„Najwyższą wartość, 6 pkt, wskaźnik przyjął dla przedsiębiorstw produkujących półprodukty, a najniższą, 15,8 pkt, dla producentów nietrwałych dóbr konsumpcyjnych” – czytamy dalej.
W przekroju według wielkości przedsiębiorstwa spadki wartości wskaźnika odnotowano dla grup przedsiębiorstw o zatrudnieniu 51-250 (o 2,2 pkt) i powyżej 500 pracowników (o 7 punktów).
„Najwyższą wartość wskaźnika, 3,6 pkt, zanotowano dla przedsiębiorstw zatrudniających od 251 do 500 pracowników, a najniższą, -5,2 pkt, dla przedsiębiorstw o zatrudnieniu do 50 pracowników” – podano również.
W przekroju regionalnym pogorszenie się koniunktury miało miejsce w makroregionach: południowym, północno zachodnim, centralnym i wschodnim. Najwyższą wartość, 7,7 pkt, wskaźnik przyjął dla makroregionu południowo-zachodniego (woj. dolnośląskie i opolskie), a najniższą, -12,5 pkt, dla makroregionu południowego (woj. małopolskie i śląskie), podano również.
Źródło: ISBnews