Wartość eksportu produktów mięsnych sięgnęła 2,1 mld euro w I-IV 2020 r., podobnie jak rok temu, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
„Pomimo ograniczeń wprowadzonych w handlu międzynarodowym na skutek rozwoju epidemii koronawirusa wartość polskiego eksportu produktów mięsnych w okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r., podobnie jak przed rokiem, osiągnęła poziom 2,1 mld euro. Czynnikiem, który oddziaływał prowzrostowo na poziom przychodów uzyskiwanych przez krajowych eksporterów była m.in. silna deprecjacja złotego względem euro i dolara amerykańskiego, co sprzyjało pozycji konkurencyjnej krajowych eksporterów na rynku międzynarodowym. W strukturze asortymentowej eksportu produktów rolno-spożywczych przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej produktów mięsnych stanowiły 19%” – czytamy w raporcie.
Wzrost wartości importu w okresie I-IV br. spowodował, że dodatnie saldo wymiany handlowej produktami mięsnymi zmniejszyło się o 14% r/r do 1,1 mld euro, podano także.
„Polska jest unijnym liderem w produkcji i eksporcie drobiu, zatem największy udział w strukturze asortymentowej eksportu produktów mięsnych z Polski w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. miało mięso drobiowe (38% wartości eksportu). Kolejnymi grupami asortymentowymi generującymi przychody z eksportu produktów mięsnych były: przetwory i podroby (23%), mięso wołowe (21%) oraz mięso wieprzowe (13%). Niewielki był natomiast udział wartościowy pozostałych gatunków mięs (3%) oraz żywca (2%)” – czytamy w raporcie.
Eksport przetworów i podrobów mięsnych z Polski wzrósł o 2% r/r i wyniósł 145 tys. ton, a przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tego asortymentu wzrosły o 9%, do 478 mln euro, podał KOWR. Przedmiotem wywozu były głównie przetwory drobiowe (137 mln euro), kiełbasy (127 mln euro) i konserwy (70 mln euro).
„W okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. z Polski wyeksportowano 117 tys. ton mięsa wieprzowego, o 35% mniej niż przed rokiem. Przychody uzyskane z eksportu wyniosły 269 mln euro i były o 10% mniejsze” – czytamy w materiale.
W przypadku importu w strukturze asortymentowej dominującą pozycję zajmowało mięso wieprzowe (57% udziału), a także żywiec (31%) – w tym głównie wieprzowy.
„Przetwory mięsne importowano do Polski głównie z Niemiec, Hiszpanii i Austrii. Były to przeważnie: przetwory drobiowe, kiełbasy, szynki wieprzowe i konserwy mięsne” – podano także.
Źródło: ISBnews