Wartość wsparcia udzielonego firmom z tarczy finansowej 2.0 po 11 dniach trwania programu wyniosła 3,1 mld zł, a środki trafiły do 19 647 firm, poinformował wiceprezes PFR Bartosz Marczuk. Dotychczas ok. 10% firm z branży gastronomicznej skorzystało z pomocy w ramach tarczy 2.0.
„Na dziś, czyli po 11 dniach roboczych działania tarczy finansowej 2.0 mamy 19 647 firm ze wsparciem. tj. prawie 20 tys. firm w ciągu 11 dni roboczych. Kwota, jaka do nich została wysłana to 3,1 mld zł. Ta druga tarcza finansowa działa szybko, skala pomocy jest spora, choć w drugiej tarczy finansowej ona jest co do zasady mniejsza – mniej więcej ma stanowić 25% tarczy 1.0. Średnia kwota, jaka trafia w tej chwili do tych mikroprzedsiębiorców to jest prawie 90 tys., a MŚP otrzymują 650 tys. zł” – powiedział Marczuk podczas konferencji Banku Pekao.
Dodał, że jeżeli chodzi o gastronomię, na dziś restauracji i innych placówek gastronomicznych, które skorzystały z tarczy 2.0 jest 5 842.
„Oni działają w kodach rozpoczynających się od 56, więc tam są też ruchome placówki gastronomiczne, catering, pozostała usługowa działalność gastronomiczna, przygotowywanie potraw i posiłków. Łącznie jeśli chodzi o szeroko rozumianą gastronomię, to tych wszystkich firm mamy w tej chwili 7 tys., z czego ok. 10% – bo szacuje się, że w gastronomii jest ok. 70 tys. – już skorzystało z tarczy 2.0” – powiedział Marczuk.
„Samych hoteli mamy prawie 1,5 tys., do tego prawie 1 tys. obiektów turystycznych i miejsc krótkiego zakwaterowania, a więc łącznie 2,5 tys. firm z tej branży” – dodał.
Poinformował, że w kategorii „działalność obiektów sportowych” 113 firm złożyło wnioski, z kategorii „pozostała działalność związane ze sportem” – 73 firmy, zaś z kategorii „poprawa kondycji fizycznej” – 313 firm.
„Pamiętajmy, że to jest dopiero de facto start programu, jeszcze przed nami 4 tygodnie naboru wniosków. Zakładając proporcje wnioskowania, można się spodziewać, że to będzie 4, czy 5 razy tyle firm skorzystają z tarczy finansowej PFR 2.0” – powiedział Marczuk.
Źródło: ISBnews