Prognoza netto zatrudnienia (różnica pomiędzy odsetkiem firm prognozujących wzrost a odsetkiem planującym spadek zatrudnienia) sektora restauracji i hoteli HoReCa na III kw. br. wynosi po korekcie sezonowej +10% i jest najwyższa od czasu wybuchu pandemii COVID-19, wynika z raportu „Barometr ManpowerGroup Perspektyw Zatrudnienia”. W ujęciu kw/kw odsetek pracodawców planujących zatrudnienie wzrósł o 11 pkt proc. w ujęciu rocznym – wzrósł o 18 pkt proc. Spadła liczba przedsiębiorców prognozujących redukcje etatów.
„Hotele i restauracje szczególnie dotkliwie odczuły konsekwencje pandemii COVID-19. W ubiegłym roku w wyniku wprowadzenia lockdownu drastycznie spadła liczba turystów, korzystających z bazy noclegowej, co wraz z zamknięciem restauracji spowodowało znaczący odpływ pracowników z tego sektora. Dynamiczne zmiany na rynku zauważalnie wpłynęły na plany pracodawców, którzy ograniczyli pozyskiwanie nowych pracowników i nie byli pewni, czy uda im się utrzymać obecną kadrę. Rozwiązywanie umów z szefami kuchni czy obsługą kelnerską było w 2020 roku częstym zjawiskiem. Trzeci kwartał 2021 roku to właściwie pierwsze tygodnie otwarcia branży gastronomicznej i hotelarskiej po ponad rocznym ograniczeniu lub wręcz zamknięciu działalności. Nic dziwnego, że wraz z odmrażaniem gospodarki w sektorze wzrosło zainteresowanie pozyskiwaniem nowych pracowników – tym bardziej, że okres lipiec-wrzesień to sezon urlopowy, w którym przedsiębiorcy mogą spodziewać się dużego ruchu w biznesie” – powiedział ekspert rynku pracy w agencji rekrutacyjnej Manpower Bogdan Grabczyk, cytowany w komunikacie.
Manpower podał, że lipcem a wrześniem 2021 roku zwolnienia przewiduje 2% firm – wskaźnik ten jest o 6 pkt proc. niższy niż w okresie kwiecień-czerwiec i wskazuje na „zdecydowanie bardziej optymistyczne nastroje pracodawców niż te rejestrowane w III kwartale 2020”.
Grabczyk wskazał, że „działania przedsiębiorców nadal są dość ostrożne ze względu na niepewność związaną z dalszym przebiegiem pandemii”, a kolejnym czynnikiem, wpływającym na zatrudnienie w sektorze HoReCa, jest mała podaż wykwalifikowanych kandydatów – głównie bark kucharzy, barmanów i pracowników recepcji.
„Warto zaznaczyć, że w obliczu niedoboru kandydatów stawki płacowe w tym sektorze prawdopodobnie również ulegną zmianie i pracownicy będą mogli liczyć na wyższe zarobki” – podsumował ekspert.
Źródło: ISBnews