W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty drobiowe, podała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG).
„Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób” – czytamy w komunikacie.
KRD-IG zapewnia, że od lat w zakładach stosowane są najwyższe normy bezpieczeństwa przy produkcji mięsa drobiowego, dzięki czemu pewne jest, że mięso i produkty drobiowe, które trafiają do sklepów, są w pełni bezpieczne i spełniają najwyższe standardy.
„Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa” – czytamy dalej.
KRD-IG na bieżąco monitoruje sytuację w celu dostosowania swoich działań i zapewnienia najskuteczniejszej profilaktyki oraz bezpiecznych warunków, podkreślono także.
„Jako przedstawiciele branży drobiarskiej zapewniamy o bezpieczeństwie i produktach najwyższej jakości oraz przypominamy, że nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub jedną z dróg zakażenia wirusem. Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i produkty drobiowe, są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem” – podsumowano.
Źródło: ISBnews