Sytuacja związana z pandemią spowodowała, że 18% Polaków zwiększyło częstotliwość zakupów żywności online, a niemal jedna czwarta (23%) zakupy jedzenia w sieci robi obecnie z tak samo regularnie jak przed COVID-19, wynika z badania CBRE. Zmiana nawyków zakupowych wpływa na sektor magazynowy. W 2020 roku odnotowano wzrost udziału branży spożywczej w całkowitym popycie na magazyny do 9%, podczas gdy w poprzednich latach było to 4-5%.
„Okoliczności związane z pandemią skłoniły 13% klientów do częstszych zakupów spożywczych przez internet, a 5% w ostatnich miesiącach zrobiło takie zamówienie po raz pierwszy. W sumie 18% Polaków zwiększyło częstotliwość zakupów żywności online. Niemal jedna czwarta (23%) zakupy jedzenia w sieci robi obecnie z tak samo regularnie jak przed Covid-19. Ponad połowa, bo 57% z nas mimo pandemii wciąż nie przekonała się do sklepów spożywczych online i żywność kupuje tylko stacjonarnie” – czytamy w komunikacie.
Największą zachętą do kupowania produktów żywnościowych w sieci jest oszczędność czasu, na którą wskazuje połowa zamawiających (50%) oraz większa wygoda, którą potwierdza 4 na 10 osób. Jedna czwarta (25%) szczególnie ceni dostawę z wniesieniem, a 23% większy wybór produktów spożywczych, z którym ma do czynienia w sieci. Podobna liczba (22%) jako zaletę wskazuje oszczędność pieniędzy, a 11% większe bezpieczeństwo w czasie pandemii, podano także.
CBRE zwraca uwagę, że beneficjentem wzrostu częstotliwości zakupów żywności online jest nie tylko e-commerce, ale także nieruchomości magazynowe. W 2016 roku udział magazynów spożywczych w ogólnej liczbie tego typu obiektów wynosił 7%, by w latach 2017-2019 spaść do 4-5%. Wybuch pandemii sprawił, że w 2020 roku wzrósł do 9% i utrzymuje się na tym poziomie.
„Wzrost popytu generowanego przez sieci spożywcze na rynku magazynowym charakteryzuje się większą dynamiką niż popytu całkowitego. Całkowity popyt na magazyny w 2020 roku zwiększył się o 21% rok do roku, natomiast zapotrzebowanie ze strony rynku żywności urosło aż o 124%. Ta tendencja będzie utrzymywać się w kolejnych miesiącach” -skomentowała szefowa Działu Powierzchni Magazynowych i Przemysłowych w CBRE Beata Hryniewska, cytowana w komunikacie.
Źródło: ISBnews