Projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym – zakładający że soki, nektary owocowe zawierające do 5 g cukru na 100 ml zostałyby wyłączone z tzw. opłaty cukrowej, a objęto by nią syropy owocowe – trafił do konsultacji społecznych, wynika z informacji na stronach Rządowego Centrum Legislacji (RCL). Projekt regulacji dotyczy ponad 900 podmiotów – producentów napojów.
„Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym wprowadza przede wszystkim zmiany w katalogu napojów podlegających opłacie od środków spożywczych” – czytamy w uzasadnieniu.
Proponuje się wyłączenie z opłaty:
– napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami;
– nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml
oraz
– objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.
Projekt ustala też stałą wysokość opłaty cukrowej dla napojów w postaci skoncentrowanej: płynnej – 3 zł za litr lub stałej – 3 zł za kg.
Maksymalna wysokość opłaty wynosi 1,20 zł za litr napoju.
Źródło: ISBnews