Eksport drobiu (w ekwiwalencie tuszek), z Polski wyniósł ok. 1,8 mln ton w 2020 r. i był o 3% większy niż rok wcześniej, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Przychody ze sprzedaży asortymentu drobiowego zmniejszyły się o 8% do 2,8 mld euro (12,5 mld zł).
„W efekcie w całym 2020 r. z Polski wyeksportowano ponad 1,8 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 3% więcej niż w 2019 r. Przychody ze sprzedaży asortymentu drobiowego zmniejszyły się o 8% do 2,8 mld euro (12,5 mld zł), co wynikało z konieczności sprzedaży zagranicznej produktów drobiowych po niższych cenach transakcyjnych w sytuacji dużej podaży drobiu pochodzącego z produkcji krajowej, przy ograniczeniach w łańcuchach dostaw, wprowadzonych z powodu pandemii koronawirusa” – czytamy w raporcie.
Wolumen eksportu na rynki unijne zwiększył się o 4,7% r/r do 1,4 mln ton, a wolumen eksportu asortymentu drobiowego na rynki pozaunijne w ub.r. zmniejszył się o 3,6% (do 427 tys. ton), podał KOWR.
„Przedmiotem eksportu z Polski było przede wszystkim mięso (92%, w tym mięso kurze – 77%, a indycze – 14%), którego za granicę sprzedano 1 484 tys. ton (w wadze produktu), o 1,6% więcej niż w 2019 r. Odbiorcami mięsa drobiowego były przede wszystkim kraje UE, m.in.: Niemcy (247 tys. ton), Wielka Brytania (135 tys. ton), Niderlandy (124 tys. ton) i Francja (104 tys. ton), a także kraje trzecie – przede wszystkim Ukraina (86 tys. ton) i Ghana (61 tys. ton)” – czytamy dalej.
W 2020 r. do Polski zaimportowano 157 tys. ton drobiu (w ekwiwalencie tuszek), o 17% mniej niż w 2019 r.
Źródło: ISBnews