Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 2,3 mld euro w 2020 r. i była o 0,3% wyższa r/r, podało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów. Import tego asortymentu, podobnie jak rok wcześniej, miał wartość 1,1 mld euro (4,8 mld zł). Dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w 2020 r. ukształtowało się na poziomie 1,2 mld euro (5,4 mld zł), o 1% wyższym r/r.
„W 2020 r., podobnie jak w latach poprzednich, produkty mleczne z Polski eksportowane były przede wszystkim do UE. Udział krajów unijnych w wartości wywozu ogółem wyniósł 67%. Wpływy uzyskane z eksportu do UE obniżyły się o 9%, do 1,5 mld euro. Głównymi odbiorcami produktów mlecznych były: Niemcy (18% wartości – 420 mln euro), Czechy (7% – 156 mln euro), Wielka Brytania i Niderlandy (po około 5% – odpowiednio 118 mln euro i 106 mln euro). Udział wywozu artykułów mleczarskich do krajów WNP od 2014 r. jest niewielki i w 2020 r. wyniósł 6%. Jednak łączna wartość wyeksportowanych produktów do WNP była 2,2 razy większa niż w 2019 r. i wyniosła 140 mln euro” – czytamy w raporcie.
Udział krajów pozaunijnych nienależących do WNP w wywozie produktów mlecznych wyniósł 26% wobec 23% rok wcześniej. Wpływy uzyskane z eksportu osiągnęły 609 mln euro, o 15% więcej niż w 2019 r. Największy udział w eksporcie miały Chiny (5% wartości wywozu – 119 mln euro), Algieria (4% – 86 mln euro), a także Arabia Saudyjska (2% – 51 mln euro), podano również.
W 2020 r. w strukturze asortymentowej wywozu produktów mlecznych dominującą pozycję zajmowały sery i twarogi, których eksport stanowił 35% wartości ogółem. Na kolejnych pozycjach uplasowały się mleko płynne i śmietana (z 18% udziałem) oraz mleko zagęszczone i w proszku (14%). Lody, masło oraz tłuszcze mleczne, a także serwatka stanowiły po 9% udziału w wartości polskiego eksportu produktów mlecznych, podał KOWR.
W przypadku sytuacji cenowej na rynku mleka na początku 2021 r. wzrostowa tendencja cen skupu mleka uległa zahamowaniu.
W Polsce produkcja mleka surowego jest większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego (od 2018 r. samowystarczalność utrzymuje na poziomie około 123–124%), a to oznacza, że znaczna jej część może być sprzedawana na rynkach zewnętrznych. W latach 2015-2019 z Polski wywożono średnio 31% wolumenu krajowej produkcji mleka, wskazał też KOWR.
W przypadku sytuacji cenowej na rynku mleka na początku 2021 r. wzrostowa tendencja cen skupu mleka uległa zahamowaniu.
Źródło: ISBnews