Najszybszy wzrost eksportu w okresie styczeń-marzec 2020 r. dotyczył napojów i tytoniu (17,1%) olei, tłuszczów, wosków, chemii i produktów pokrewnych (o 8,2%), żywności i zwierząt żywych (o 7,3%) oraz różnych wyrobach przemysłowych (o 1,4%), podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).
„W okresie styczeń-marzec br. w obrotach towarowych wg nomenklatury SITC w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r. odnotowano wzrost w połowie sekcji towarowych” – czytamy w komunikacie.
Natomiast spadek odnotowano w paliwach mineralnych, smarach i materiałach pochodnych (o 19,2%), podał Urząd.
W imporcie największy wzrost zanotowano w olejach, tłuszczach, woskach, zwierzęcych i roślinnych (o 29,4%) żywności i zwierząt żywych (o 8,8%), chemii i produktów pokrewnych (o 8,2%), napojów i tytoniu (o 5,2%) oraz różnych wyrobach przemysłowych (o 2,4%), natomiast spadek obserwowano m.in. w towarach i transakcjach niesklasyfikowanych w SITC (o 27,1%) w surowcach niejadalnych z wyjątkiem paliw (o 8,8%) oraz w towarach przemysłowych sklasyfikowanych głównie według surowca (o 3,7%), podał też Urząd.
GUS poinformował dziś, że eksport wzrósł o 1,7% r/r do 59,9 mld euro w okresie styczeń-marzec 2020 r., zaś import wzrósł w tym okresie o 0,7% r/r do 59 mld euro.
Źródło: ISBnews