Cargill zainwestuje 45 mln dolarów w rynek błonników rozpuszczalnych w Polsce, podała spółka. Linia błonników rozpuszczalnych będzie uruchomiona w obecnym zakładzie firmy w Bielanach Wrocławskich.
„Popyt na produkty o lepszym profilu żywieniowym dynamicznie się rozwija. Ta kluczowa inwestycja, w połączeniu z naszą obecną ofertą rozwiązań w zakresie słodzenia, a także głęboką znajomością technik opracowywania receptur i zastosowań, sprawia, że dysponujemy wszelkimi niezbędnymi narzędziami, aby wesprzeć naszych klientów w rozwoju ich produktów” – powiedział dyrektor segmentu słodyczy w europejskim dziale skrobi, słodzików i środków poprawiających teksturę firmy Cargill Willian Oliveira, cytowany w komunikacie.
Budowa nowej jednostki produkcyjnej została rozpoczęta, a pełne wprowadzenie na rynek pierwszych produktów jest spodziewane w drugiej połowie 2022 roku.
Błonniki rozpuszczalne – stworzone z wykorzystaniem technologii mikroreaktorów opracowanej we współpracy z niemieckim Instytutem Technologicznym Karlsruhe (Karlsruhe Institute for Technology), na którą Cargill posiada zarówno wyłączną licencję, jak i patenty – umożliwiają zmniejszenie zawartości cukru o 30%, a także pozwalają ograniczyć kaloryczność i zwiększyć zawartość błonnika w wyrobach cukierniczych, nadzieniach, płatkach zbożowych, lodach i nabiale, przy jednoczesnym zachowaniu pożądanego wyglądu, smaku i tekstury, podano także.
Cargill Starches, Sweeteners & Texturizers opracowuje i wprowadza na rynek zrównoważone składniki żywności pochodzące z odnawialnych, naturalnych źródeł. Zatrudnia ok. 10 000 pracowników w 40 krajach i dostarcza produkty z branży spożywczej, producentom karm dla zwierząt i firmom z sektora przemysłowego.
Źródło: ISBnews