Eksport drobiu (w ekwiwalencie tuszek), z Polski wyniósł ok. 549 tys. ton w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. i był o 7% mniejszy niż w tym samym okresie roku 2019, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Wartość wyeksportowanych w tym okresie produktów drobiowych wyniosła 943 mln euro (blisko 4,1 mld zł) i była o 5% mniejsza niż przed rokiem.
„Na początku 2020 r. odnotowano pogorszenie wyników w eksporcie drobiu z Polski, które spowodowane było dwoma czynnikami. Największy wpływ na zmniejszenie wolumenu wywozu drobiu miało zamknięcie dla krajowych eksporterów części pozaunijnych rynków zbytu z powodu wykrycia ognisk grypy ptaków na niektórych obszarach Polski. Ponadto czynnikiem oddziaływującym negatywnie na poziom eksportu były ograniczenia logistyczne w handlu międzynarodowym spowodowane pandemią COVID-19” – czytamy w raporcie.
Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w odniesieniu do analogicznego okresu ubiegłego roku eksport drobiu na rynek UE obniżył się o 3%, do 432 tys. ton, a sprzedaż do krajów pozaunijnych – o 19%, do 117 tys. ton, podano także.
W okresie I-IV 2020 r. do Polski zaimportowano 46 tys. ton drobiu (w ekwiwalencie tuszek), o 25% mniej r/r, a wydatki poniesione na zakup produktów drobiowych wyniosły 90 mln euro (387 mln zł) i były o 20% mniejsze. Nadwyżka handlu zagranicznego produktami drobiowymi ukształtowała się na poziomie 502 tys. ton (o 4,5% niższym niż w analogicznym okresie 2019 r.) i 853 mln euro (wobec 881 mln euro przed rokiem).
Głównymi odbiorcami mięsa drobiowego były kraje UE (75% udziału w eksporcie – 337 tys. ton), m.in.: Niemcy (18% – 80 tys. ton), Wielka Brytania (9% – 39 tys. ton), Niderlandy (8% – 35 tys. ton) oraz Francja (7% – 31,5 tys. ton) i Czechy (7% – 30 tys. ton), a spoza UE – Ukraina (4% – 18 tys. ton) i Ghana (3% – 14 tys. ton).
Źródło: ISBnews