Eksport polskich produktów rolno-spożywczych wzrósł o 6,2% r/r do 13,7 mld euro w okresie styczeń-maj 2020 r., zaś import w tym okresie zwiększył się o 4% r/r do 9,3 mld euro, szacuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
„W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2020 r. odnotowano dalszy wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Od stycznia do maja 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę wyniosła 13,7 mld euro i była o 6,2% większa niż rok wcześniej. Jednak dynamika wzrostu przychodów uzyskanych z eksportu była wolniejsza niż w analogicznym okresie 2019 r., kiedy wyniosła 10%. Do spowolnienia tempa wzrostu eksportu przyczyniły się m.in. ograniczenia w ruchu międzynarodowym wprowadzone w marcu br. na skutek rozprzestrzeniania się pandemii koronawirusa. W okresie styczeń-maj 2020 r. import towarów rolno-spożywczych do Polski ukształtował się na poziomie 9,3 mld euro, o 4% wyższym niż przed rokiem. W rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 11,2%, do 4,4 mld euro” – czytamy w komunikacie.
W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych znaczącą pozycję zajmowały żywiec, mięso i jego przetwory z udziałem wynoszącym 19% w wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. W okresie styczeń-maj 2020 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarowej wyniosły 2,6 mld euro i były o 4,5% niższe niż rok wcześniej, podał także KOWR.
Drugą pod względem wartości pozycję z 15-proc. udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których sprzedaż zwiększyła się do 2 mld euro (o 42%). Wzrost eksportu odnotowano także w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych – o 13%, do 1,7 mld euro, cukru i wyrobów cukierniczych – o 3%, do 0,9 mld euro oraz ryb i przetworów – o 1%, do 0,9 mld euro. Większa była także wartość wywozu m.in.: owoców łącznie z przetworami – o 7%, do 0,6 mld euro, produktów paszowych łącznie z makuchami – o 13%, do 0,7 mld euro, kawy, herbaty i kakao – o 5%, do 0,3 mld euro oraz alkoholu – o 14%, do 0,2 mld euro.
Głównym partnerem handlowym Polski pozostaje Unia Europejska, podano także w raporcie.
W okresie styczeń-maj 2020 r. dostawy do krajów UE stanowiły około 79% w przychodach uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych i wyniosły 10,8 mld euro. Najważniejszym partnerem handlowym Polski były Niemcy (24% udział w wartości eksportu). Eksport do tego kraju wyniósł 3,3 mld euro i był o 9% większy niż w okresie pięciu miesięcy 2019 r. Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także: Wielka Brytania1 (1,2 mld euro – 9%), Niderlandy (0,8 mld euro – 6%), Francja i Włochy (po 0,7 mld euro – po 5%) oraz Czechy (0,6 mld euro – 4%).
Do krajów pozaunijnych w okresie styczeń-maj 2020 r. z Polski wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 2,9 mld euro wobec 2,4 mld euro rok wcześniej.
Eksport do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw ukształtował się na poziomie 719 mln euro, o 12% wyższym niż w analogicznym okresie 2019 r. Na Ukrainę wywieziono produkty o wartości 301 mln euro, do Federacji Rosyjskiej eksport wyniósł 230 mln euro, a na Białoruś – 120 mln euro. Eksport do pozostałych krajów (spoza UE i WNP) wzrósł o 26%, do 2,2 mld euro. Znaczącymi odbiorcami spośród tej grupy państw była Arabia Saudyjska, do której sprzedano towary rolno-spożywcze o wartości 322 mln euro (głównie ziarno zbóż – 192 mln euro) oraz Stany Zjednoczone (205 mln euro), a także Republika Południowej Afryki (134 mln euro), Algieria (103 mln euro), Izrael (98 mln euro) i Norwegia (92 mln euro), wymienił KOWR w informacji.
Źródło: ISBnews